NRK Meny
Normal

Mann nekter for å ha hjulpet samboer med å svindle banker

I dag møter en mann fra Hedmark i Sør-Østerdal tingrett tiltalt for medvirkning til grovt bedrageri etter han skal ha skrevet under på forfalskede lånepapirer. Han nekter straffskyld.

Tinghuset i Elverum

Mannen er tiltalt for medvirkning til grovt bedrageri, og rettssaken mot ham skal gå i Sør-Østerdal tingrett. Det er satt av to dager til rettssaken.

Foto: Linda Vespestad

I november ble hans samboer dømt til tre års fengsel for å ha lånt 16,8 millioner kroner fra banker ved å forfalske dokumenter.

Nå er hennes samboer i 50-årene tiltalt for medvirkning til grovt bedrageri etter at navnet hans står på 23 av lånene fra nesten 20 banker og låneinstitusjoner.

Nekter

Richard Røed, Ole Drægni

Aktor og leder for økoseksjonen i Hamar, Richard Røed, og kvinnens forsvarer Ole Drægni i samtale under rettssaken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannens forsvarer Øyvind Borg sier han nekter straffskyld, og at han ikke ønsker å kommentere saken utover det.

Ifølge tiltalen er lånebeløpene på til sammen nesten seks millioner kroner.

– Lurte ham til å skrive under

Under rettssaken forklarte kvinnen at det var hun som lurte samboeren til å skrive under på lånene blant annet ved at hun dekket over lånepapirene og pekte på linjen han skulle skrive under på.

I retten forklarte kvinnen at noen ganger signerte hun med hans navn, andre ganger fikk hun ham til å skrive under. Hun var ganske bestemt på at han ikke visste at hun tok opp lån i hans navn.

– Merkelig at han ikke visste noe

Aktor, Richard Røed, synes det er merkelig at samboer ikke visste hva han skrev under på.

– Vi tror ikke på at han ikke kan ha visst noe. Det er påfallende at han ikke vet hva han skriver under på ved så mange anledninger gjennom flere år. Vi vet også at det genereres mye brev og korrespondanse i forbindelse med lån og låneopptak sånn som selvangivelser, og lønns- og trekkoppgaver.

Saken har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Datter fortsatt siktet

Da saken ble kjent i mars i fjor kom det fram at også kvinnens samboer og datter, og datterens tidligere samboer var siktet i saken.

– Vi har foreløpig ikke bestemt om de skal tiltales, men de er fortsatt siktet. Vi tar en sak av gangen, og så får vi ta stilling til de sakene når den tid kommer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND