Flere kommuner uten skadefellingslag før beitesesongen

Om en drøy måned slippes tusenvis av sauer på sommerbeite, men flere kommuner mangler jaktlag som kan ta ut rovdyr som angriper.

Ulv på Langedrag.

USIKKER FRAMTID: Ulv i åtte kommuner i Hedmark lever foreløpig noe tryggere, ettersom skadefellingslagene fortsatt har nedlagt sin virksomhet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hele åtte kommuner i Hedmark mangler skadefellingslag. Årsaken er at mange medlemmer av fellingslagene la ned sine verv under konflikten med miljøminister Vidar Helgesen i vinter.

Samtidig stiller bøndene spørsmål om hvorfor Statens naturoppsyn, SNO, ikke kan gjøre denne jobben, «når de likevel er ute hver dag, og kunne tatt med seg våpen».

– SNO har ikke personellressurser til å utføre skadefelling over hele landet, sier seniorrådgiver Susanne Hansen i Miljødirektoratet.

Kan velge å gjøre det gratis

Seniorrådgiver Øyvind Gotehus hos fylkesmannen i Hedmark sier at beitelaget har anledning til å gjøre dette frivillig uten godtgjørelse.

Folldal er en av kommunene uten fellingslag og fikk erfare hva dette betydde da kommunen i forrige uke fikk fellingstillatelse på ulv. De klarte etter hvert å stable på beina et lag med frivillige, men ingen ulv ble felt før jakttillatelsen utløp 2. mai.

Nå har 12 beitelag i kommunen sendt brev til både Miljødirektoratet og fylkesmannen med krav om at SNO gjør denne jobben. Dette har altså Miljødirektoratet svart nei til.

– SNO er jo ute hver dag

Ståle Støen

ETTERLYSER BEDRE VILKÅR FOR FELLINGSLAG: Leder i Hedmark bonde- og småbrukerlag, Ståle Støen.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Dette er vanskelig å forstå, sier leder i Hedmark bonde- og småbrukerlag, Ståle Støen, som støtter SNO-kravet fra beitelagene i Folldal.

– Vi ser jo at SNO er ute og sporer ulv hver dag, og da er det jo bare å gi dem beskjed om å ta med børse.

Ved siden av Folldal er det ikke kommunale fellingslag i Alvdal, Tynset, Tolga, Engerdal, Eidskog, Kongsvinger og Grue. I Nord-Østerdal jobber ordførerne nå med å få kommunale fellingslag på plass igjen.

I går var det et møte mellom fylkesmannen i Hedmark og bondeorganisasjonene, der bøndene kom med flere krav.

– Et klart dugnadspreg

Støen mener medlemmene av fellingslaga må få bedre betingelser.

– Det er så lave godtgjørelser at dette får et ganske klart dugnadspreg. Det vil bli mer effektive og raske uttak hvis de økonomiske vilkårene blir bedre, sier Støen.

Både ulvejakta i Folldal, som ble avsluttet tirsdag, og jakta i Ringsaker, som ble avsluttet i går, var resultatløse.