Hopp til innhold

Mangel på dirigenter

Norges Korforbund får ukentlige henvendelser av kor som sliter med å finne dirigent. Den verste mangelen er ute i distriktene.

I ROLLEN SOM DIRIGENT

I ROLLEN SOM DIRIGENT: Inger-Pernille Stramrud i full sving.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Hele 5 prosent av norges befolkning synger i kor, fremkommer det i en rapport utført av Singing Europe, men dirigenter er mangelvare. Nå vil Norges Korforbund lære opp sine egne.

– Sammen med de andre kororganisasjonene, skal vi nå lage et modulbasert opplæringsopplegg som vi skal rulle ut i hele landet, sier generalsekretær i Norges Korforbund Åsmund Mæhle.

Vanskelig å finne

NRK Hedmark og Oppland har fått være med et prosjektkor med sangere fra hele Hedmark. De 170 korsangerne sang da Skibladner la til kai på Atlungstad i forrige uke. Her kan du se innslaget og sendingen i sin helhet.

Flere av deltakerne i koret, kjenner seg igjen i dirigentutfordringen.

– Dirigenten vår sluttet og sa opp nå i juni. Vi fikk helt panikk, for dirigenter vokser ikke på trær, sier Torhild Linholt i Hamar damekor.

Også Mikaelskoret fra Koppang i Østerdalen sliter med å få tak i en dyktig person som kan lede sangen videre neste år.

– Dirigenten vår slutter i løpet av året, sier Annie Jordal.

Så du krysser fingrene for at dere finner en løsning?

– Ja, vi må jo det. Vi har hatt noen dirigenter som har vært ledig, men de synes det er for langt å reise fra der de bor, forteller Annie Jordal.

Annie Jordal

BEKYMRET: Annie Jordal fra Mikaelskoret på Koppang er klar over mangelen på dirigenter.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Et syngende land

Åsmund Mæhle sier at det er nødvendig å spre kursene omkring i landet. Dermed kan folk som bor i bygdene og kommunene også ta disse kursene, og dirigere kor lokalt. Den ferske undersøkelsen Singing Europe viser at det finnes 7500 kor i Norge.

– Jeg tror ikke det er for mange kor i Norge, sier Magne Nordseng i Øvre Vang Sangkor.

Han får støtte av generalsekretæren i Norges Korforbund.

Avhengig av penger

Den planlagte opplæringen skal foregå via helgeseminarer. Oppleggene vil inndeles i ulike moduler og nivåer.

– Eksempelvis er modul 1 ypperlig for en vanlig korsanger som vil kunne bli hjelpedirigent. Går man videre til modul 2, kan man bli leder for et kor selv, sier Mæhle.

LEGGGER PLANER:

LEGGER PLANER: Åsmund Mæhle er i full gang med et nytt prosjekt.

Rådet for utøvende musikkutdanning (RUM) har foretatt en undersøkelse blant norske kordirigenter. 214 kordirigenter svarteundersøkelsen. Svarene viser at 66 prosent har behov for å delta på kurs, 44 prosent ønsker å bli fulgt opp av en mentor og at 43 prosent av kordirigentene ønsker videreutdanning på universitets-­ eller høgskolenivå.

Norges Korforbund ønsker nå penger fra Kommunaldepartementet for å løse mangelen på dirigenter.

– Vi har søkt om 1,7 millioner kroner årlig for å drifte dette opplegget, og rundt 200 000 kroner til for å drifte det ferdig, avslutter Mæhle i Norges Korforbund.