NRK Meny
Normal

Mangel på dirigenter

Norges Korforbund får ukentlige henvendelser av kor som sliter med å finne dirigent. Den verste mangelen er ute i distriktene.

I ROLLEN SOM DIRIGENT

I ROLLEN SOM DIRIGENT: Inger-Pernille Stramrud i full sving.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Hele 5 prosent av norges befolkning synger i kor, fremkommer det i en rapport utført av Singing Europe, men dirigenter er mangelvare. Nå vil Norges Korforbund lære opp sine egne.

– Sammen med de andre kororganisasjonene, skal vi nå lage et modulbasert opplæringsopplegg som vi skal rulle ut i hele landet, sier generalsekretær i Norges Korforbund Åsmund Mæhle.

Vanskelig å finne

NRK Hedmark og Oppland har fått være med et prosjektkor med sangere fra hele Hedmark. De 170 korsangerne sang da Skibladner la til kai på Atlungstad i forrige uke. Her kan du se innslaget og sendingen i sin helhet.

Flere av deltakerne i koret, kjenner seg igjen i dirigentutfordringen.

– Dirigenten vår sluttet og sa opp nå i juni. Vi fikk helt panikk, for dirigenter vokser ikke på trær, sier Torhild Linholt i Hamar damekor.

Også Mikaelskoret fra Koppang i Østerdalen sliter med å få tak i en dyktig person som kan lede sangen videre neste år.

– Dirigenten vår slutter i løpet av året, sier Annie Jordal.

Så du krysser fingrene for at dere finner en løsning?

– Ja, vi må jo det. Vi har hatt noen dirigenter som har vært ledig, men de synes det er for langt å reise fra der de bor, forteller Annie Jordal.

Annie Jordal

BEKYMRET: Annie Jordal fra Mikaelskoret på Koppang er klar over mangelen på dirigenter.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Et syngende land

Åsmund Mæhle sier at det er nødvendig å spre kursene omkring i landet. Dermed kan folk som bor i bygdene og kommunene også ta disse kursene, og dirigere kor lokalt. Den ferske undersøkelsen Singing Europe viser at det finnes 7500 kor i Norge.

– Jeg tror ikke det er for mange kor i Norge, sier Magne Nordseng i Øvre Vang Sangkor.

Han får støtte av generalsekretæren i Norges Korforbund.

Avhengig av penger

Den planlagte opplæringen skal foregå via helgeseminarer. Oppleggene vil inndeles i ulike moduler og nivåer.

– Eksempelvis er modul 1 ypperlig for en vanlig korsanger som vil kunne bli hjelpedirigent. Går man videre til modul 2, kan man bli leder for et kor selv, sier Mæhle.

LEGGGER PLANER:

LEGGER PLANER: Åsmund Mæhle er i full gang med et nytt prosjekt.

Rådet for utøvende musikkutdanning (RUM) har foretatt en undersøkelse blant norske kordirigenter. 214 kordirigenter svarteundersøkelsen. Svarene viser at 66 prosent har behov for å delta på kurs, 44 prosent ønsker å bli fulgt opp av en mentor og at 43 prosent av kordirigentene ønsker videreutdanning på universitets-­ eller høgskolenivå.

Norges Korforbund ønsker nå penger fra Kommunaldepartementet for å løse mangelen på dirigenter.

– Vi har søkt om 1,7 millioner kroner årlig for å drifte dette opplegget, og rundt 200 000 kroner til for å drifte det ferdig, avslutter Mæhle i Norges Korforbund.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Oppgang i antall skilsmisser

  Det var en liten oppgang i antall skilsmisser i Oppland i i fjor, mens antall separasjoner gikk ned. Det viser tall fra fylkesmannen. I Oppland var det 344 skilsmisser og samme antall separasjoner i 2017.

 • Sparket politimann får ikke omkamp

  Den avskjedigede politimannen Stein-Robin Kleven Berg fra Eidskog får ikke prøvd saken sin for Høyesterett. Han fikk sparken etter at han skrev innlegg på Facebook som ble oppfattet som rasistisk. I tillegg omtalte han blant annet tidligere statsminister Jens Stoltenberg for et krapyl, skriver Glåmdalen. Les mer om saken her.

  Stein-Robin Kleven Bergh
  Foto: Privat
 • Skepsis til asylmottak i Sel

  Politikerne i Sel kommune er skeptiske til at det nok en gang kan bli asylmottak på Rondeslottet hotell på Raphamn. Ordfører Dag Erik Pryhn mener det skaper store utfordringer med et asylmottak på fjellet 12-14 kilometer fra Otta sentrum.