NRK Meny
Normal

Mange vil hjelpe flyktninger: Mottak flommer over av klær

STANGE (NRK): Etter at transittmottaket på Åkershagan ba om klær til barna som kommer alene til Norge, har folk strømmet på for å bidra.

Erling Segelstad er leder på Åkershagan transittmottak

STOR GIVERVILJE: Erling Segelstad på transittmottaket på Åkershagan i Stange er svært takknemlig for alle klærne folk har gitt til dem.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

På bare noen få dager har unge flyktninger i Stange fått oppleve givergleden hos hedmarkingene. Og nå fylles kleslageret opp dag for dag med t-skjorter, bukser, sko, jakker, vintertøy og mye mer.

Dette her har storma inn på en tre-fire dager. Et utrolig engasjement av hedmarkinger!

Erling Segelstad, mottaksleder Åkershagan

Overveldende respons

Det er ikke mange dagene siden det hele ble satt i gang.

Med Facebook-gruppa «Refugees welcome to Norway» ønsket Hilde Hagerup å vise at vi er et land som ønsker å hjelpe. Og folk ønsker å bidra med både klær, mat og husrom.

En undergruppe av dette engasjementet ble opprettet i Hedmark og Oppland, og det er her Åkershagan har bedt om bidrag. Også her har folk nærmest stilt seg i kø for å hjelpe.

Ungdom med håp om ei framtid

Mottaket på Åkershagan, som nå har 60 unge gutter mellom 15 og 18 år under taket, ble opprettet den 3. august. Guttene kommer hovedsakelig fra Afghanistan.

Noen kommer også fra afrikanske land og har krysset Middelhavet for å komme hit.

– Guttene her bærer på en historie som gjør at de også bærer på en stor smerte. Men samtidig bærer de på et inderlig håp om ei framtid, sier mottaksleder på Åkershagan, Erling Segelstad.

Folk spør om å hva de kan hjelpe med

Og det er dette håpet om en god fremtid for barna som kommer hit så mange nordmenn deler. En av dem er Svein Hanssen fra Hamar.

– Jeg har vært her og levert noen bæreposer med klær. Jeg fant ut at jeg hadde mer enn jeg sjøl trenger i klesskapet.

De ringer og ringer i eninga, som det heter på Hedmarken. Og de spør om det er noe annet de kan bidra med enn klær.

Erling Segelstad, mottaksleder Åkershagan

Mottaksleder Segelstad sier de trenger mer og at folk bare kan komme på døra hvis de vil hjelpe. Om det er med klær eller andre ting.

– Det ringte ei dame i dag og spurte om hun kunne få lov til å bake kaker til en lørdagskveld for ungdommene. Da blir jeg både stolt og glad, og får enda mer lyst til å jobbe for disse ungdommene som er i en så utsatt situasjon.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer-Stavanger 5-4

  I 22. serierunde har Lillehammer Ishockeyklubb har slått Stavanger Oilers 5-4 på hjemmebane.

  Lillehammer Ishockeyklubb, Stavanger Oilers
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Thoresen tilbake til Russland

  Ishockeyspiller Patrick Thoresen drar tilbake til Russland for å spille resten av sesongen for sin gamle klubb SKA St. Petersburg. Han har vært tilbake i Storhamar bare et halvt år, men ifølge kontrakten kan han forlate klubben fra 1. desember.

  Patrick Thoresen
  Foto: Morten Stenberg / NRK
 • Vestre Toten savner maskinskatten

  Industrikommunene beklager at budsjettforliket nå fører til at maskinskatten forsvinner. For Vestre Toten kommune innebærer det et årlig inntektstap på nær fem millioner kroner. Men - for Nammo-konsernet betyr det lavere utgifter og nyinvesteringer.

  Flagg og logo for Nammo på Raufoss
  Foto: Arne Sørnes / NRK