Hopp til innhold

Mange unge vil være frivillige under ungdoms-OL

Da Ungdoms-OL arrangerte kurs for unge frivillige i helga, måtte de lage venteliste. De hadde rett og slett ikke plass til alle.

Frivillige kurses til ungdoms-OL 2016

Kurset på Rica Elgstua i Elverum sist helg var det første lederkurset for unge frivillige til Ungdoms-OL i 2016. Arrangørene håpet å få med 60 ungdommer fra Hedmark og Oppland i alderen 15 til 20 år. Men mange flere meldte seg på.

Planlegger nye kurs

– Det betyr at vi måtte sette mange på venteliste, så det har vært en overveldende respons. Vi har allerede planlagt to nye kurs, i september og november. Da vil ungdom fra hele landet kunne melde seg på, forteller en fornøyd Kjersti Stenseng, frivillighetssjef for Ungdoms-OL.

17 år gamle Ola Strand fra Stange og Thea Emilie Aaslund, 15 år gammel fra Kapp på Toten, var to av kursdeltagerne sist helg.

Læring for livet

Ola Strand

Å jobbe som frivillig under Ungdoms-OL er et tilbud man bare får en gang i livet, trodde Ola Strand fra Stange.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det er vel nesten bare en gang i livet du får en sånn mulighet, til å være frivillig under et OL, og til å lære å lede andre. Dette er viktig kunnskap å ha med seg gjennom hele livet, sier Ola.

– Jeg syntes dette var en bra mulighet til å lære mye nytt, om hvordan det er å være leder. Kunnskap som er bra å ta med seg videre, sier Thea Emilie.

Ungdoms-OL trenger 2500 frivillige, som alt fra tekniske funksjonærer i mange grener og verter for gjester og utøvere, til parkeringsvakter, serveringspersonale og frivillige til kulturprogram.

– De vil få oppgaver ut fra hva de sjøl ønsker og har kompetanse til, og sjølsagt innenfor det de er modne nok til å ta på seg, sier Stenseng.

Vil bli leder

– Jeg håper å få være med å hjelpe til med utøvere på skiarenaen for eksempel, være til nytte der det trengs, sier Thea Emilie.

– Jeg håper å få en lederrolle, egentlig. Å få noe å gjøre hele tida, være litt sjef, ikke toppsjef, men få lov å styre litt, sier Ola.

Denne helga var det grunnopplæring gjennom idrettsforbundets lederkurs, som skal gi dem trygghet og sjøltillit til å samarbeide, stå foran en forsamling og ta et lederansvar.

Fornøyde unge

Thea og Ola synes begge at kurset fra fredag til søndag var vel anvendt tid.

– Det har vært kjempebra, godt planlagt og gjennomtenkt, sier Ola.

Thea Emilie Aaslund

Thea Emilie Aaslund fra Kapp synes hun lærte mye nytt på kurset i helga.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det har vært morsomt, og jeg har lært masse nytt, om hvordan man må være som leder, og hvordan man skal oppføre seg overfor utøverne man er leder for, sier Thea.

– Jeg er veldig imponert over de unge. På kurset ser vi hvordan de tør opp, og tar ordet, og har en fin utvikling hver dag, sier Kjersti Stenseng.

Mentorer og praksisplasser

Etter hvert vil alle få opplæring i de konkrete oppgavene de blir tildelt. Nå får de oppfølging av idrettslagene, og de får egne mentorer. Ungdoms-OL oppfordrer idrettslaga til å gi dem verv som kan gi dem trening og trygghet.

Dessuten får de praksisplasser hos arrangører, for eksempel i Kvitfjell eller i Vikingskipet eller i skibakken, hvor de får lære av å arbeide sammen med mer erfarne frivillige.

Nyttig for idretten

Stenseng understreker at kursing og opplæring har et todelt mål. Det er ikke bare Ungdoms-OL som skal nyte godt av de unges nyvunne kunnskap.

Kjersti Stenseng

Responsen fra de unge har vært overveldende, sier frivillighetssjef under Ungdoms-OL, Kjersti Stenseng.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Like viktig er det at vi nå investerer i ungdom for idretten i framtida. Idretten trenger nye folk, og ønsker å satse på rekruttering. Når vi slukker lyset i februar 2016, så har vi bidratt til å fornye kompetansen i frivilligstaben som finnes i vår region, understreker hun.

Etter responsen på første kurset er Stenseng optimist.

– Nå ser jeg lyst på framtida. Jeg tror at 2500 frivillige til OL skal gå veldig bra.

Flere saker fra Innlandet