NRK Meny
Normal

Mange er uten strøm etter trefall

Litt over 2000 husstander i fem kommuner i Hedmark er i kveld strømløse etter trefall over linjenettet flere steder.

Trefall i Søndre park, Lillehammer

VELTET: Ingen personer ble skadet da et tre blåste over ende i Søndre park i Lillehammer sentrum mandag formiddag.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

– Det er verst i Sør-Hedmark. Der har vi alt tilgjengelig mannskap ute på feilsøking og feilretting, sier kommunikasjonsrådgiver i Eidsiva Lise Busterud. I tillegg er helikopter ute og ser etter feil.

Tidligere mandag kveld var over 5000 husstander i sju kommuner i Hedmark og Oppland strømløse. Totalt 11 700 av Eidsivas kunder i 12 kommuner har vært berørt av strømbrudd i kortere eller lengre tid i dag.

– Når kan folk få strømmen tilbake?

– Det er for tidlig å si. Vi finner og retter feil, men får så stadig melding om nye. Det er meldt at vinden løyer i kveld, og da vil rettingen forhåpentligvis gå raskere, sier Busterud.

Se hvordan det er i din kommune her:

Tre veltet i park

Ingen personer ble skadet da et tre veltet i Søndre park i Lillehammer sentrum mandag ettermiddag.

– Jeg regner med at det var vinden som har tatt treet, i alle fall var det meldinga vi fikk inn at treet var blåst over ende, sier operasjonsleder i Gudbrandsdal politidistrikt, Geir Stavheim.

Trefall mange steder

Treet havnet delvis ut i den trafikkerte Langes gate.

– Det ferdes mye folk og biler i dette området, så det er selvfølgelig skummelt at et tre velter her.

Brannvesenet er varslet, og de skal nå fjerne treet. Det blåser kraftig flere steder i Hedmark og Oppland. Politiet i Hedmark har fått mange meldinger om trær som har blåst over veier, og flere steder er veien stengt på grunn av trefall.

I Engerdal sperrer et tre fylkesvei 26 ved Lillebo, også på fylkesvei 540 i Sørskogbygda i Elverum har et tre veltet og sperrer veien. Begge steder er Vegtrafikksentralen varslet, slik at veiene blir ryddet.

E134 over Haukelifjell

Dette bildet er fra E134 over Haukelifjell.

Foto: Webkamera/Statens vegvesen

OBS-varsel

Det er også meldt kraftig nedbør det neste døgnet.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for hele 12 fylker deriblant Hedmark og Oppland: Mandag lokalt vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, pga. snø og vind. Tirsdag lokalt store nedbørsmengder sør for Mjøsa, 20–40 mm/24 timer.

I tillegg er flere fjelloverganger stengt. Det er uvær på fjellet i Sør-Norge, og det er nå stengt over Valdresflye og på fylkesvei 55 over Sognefjellet. Filefjell E16 er stengt på grunn av veiarbeid på Sogne-siden.

Dermed er Strynefjellet og Hemsedalsfjellet de eneste øst-vest-overgangene som er åpne for normal trafikk nå. Les mer om været på YR.no.