Hopp til innhold

Mange gravsteder kan bli borte

På nesten alle kirkegårdene i Oppland og Hedmark ligger det døde som ga livet sitt under 2. verdenskrig. Nå kan mange av gravene bli borte.

Video Gamle krigsgraver kan bli slettet

De som ikke har noen etter seg, og som ikke har noen til å betale, mister etterhvert gravstedet sitt.

60-års regel

Oddvar Tomter døde på veg hjem fra konsentrasjonsleir i Tyskland.

Oddvar Tomter døde på veg hjem fra konsentrasjonsleir i Tyskland.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Oddvar Tomter fra Lillehammer ble bare 26 år gammel. Han døde på veg hjem til Norge etter å ha vært i konsentrasjonsleir under krigen. Tomter var enebarn, og har ingen slektninger til å passe gravstedet sitt.

Så langt har Grethe Hermanrud gjort denne jobben. – Jeg kjente Oddvar, og synes noen burde ta vare på krigsminnet, sier Hermanrud.

Når Hermanrud ikke lenger gjør denne jobben, kan to ting skje. Enten blir gravstedet slettet, eller så må noen andre inn og ta vare på det.

Milorg-sjefen i Gudbrandsdal mener kommunen må bevare krigsgravene.

Milorg-sjefen i Gudbrandsdal mener kommunen må bevare krigsgravene.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Det er svært ulik praksis kommunene imellom når det gjelder dette. I noen kommuner kan en beholde gravstedet i 60 år, andre steder kan en gjenfeste stedet i det uendelige.

En jobb for kommunen

Å passe krigsgravene er en oppgave for den lokale kulturnemnda. Det sier Wilhelm Molberg Nilssen. Han var Milorg sjef i Gudbrandsdalen under krigen, og mener at en ikke bare kan slette gravsteder uten videre.

Helge Klingberg om krigsgraver

Helge Klingberg er kirkegårdskonsulent i Kirkedepartementet.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Også kirkegårdskonsulenten i Kirkedepartementet innrømmer at krigsgravene er spesielle. Helge Klingberg forteller at utenlandske soldater som omkom i Norge under krigen, får beholde gravstedet sitt til evig tid. Det samme vernet har ikke gravstedene til norske soldater.

Derfor mener kirkegårdskonsulent Klingberg at det offentlige bør overta disse gravene.

Flere saker fra Innlandet