Hopp til innhold

Mange dropper bilforsikringen - det kan bli dyrt

Nesten 46.000 nordmenn har ikke forsikring på bilen. For en bilfører fra Innlandet førte det til regninger på langt over 100.000 kroner etter ulykker.

16451340

Å ikke forsikre bilen kan bli veldig dyrt, ettersom man selv må betale for skader på bil og personer. Illustrasjonsbilde.

Foto: Frank May, P3472 Frank May / NTB scanpix

Bileieren var i perioden august 2017 til mai 2018 involvert i tre ulike ulykker. Bilen han kjørte var ikke forsikret, og skadeomfanget i ulykkene var på mellom 20.000 og 70.000 kroner.

De tre som bileieren hadde krasjet med fikk utbetalt erstatning fra Trafikkforsikringsforeningen. Foreningen sendte på sin side et krav til bileieren på over 100.000 kroner.

Historien er ikke unik i Norge. Per i dag er 45.788 registrerte kjøretøy ikke forsikret. Kjøretøy som enten ikke er forsikret, og som havner i ulykker, eller biler som stikker av etter ulykker koster Trafikkforsikringsforeningen om lag 150 millioner kroner i året.

Men siden 1. mars har antallet uforsikrede biler gått ned. Grunnen er at Stortinget vedtok at foreningen skulle få sende ut gebyr på mellom 50 og 250 kroner dagen til personer som ikke hadde forsikret kjøretøyet.

Flere har forsikret

Siden den gang har nesten 40.000 forsikret kjøretøyet. Men fortsatt er det for mange uten forsikring, mener leder i Trafikkforsikringsforeningen, Roger Stenseth.

Roger Stenseth Trafikkforsikringsforeningen

Roger Stenseth ser positivt på utviklingen når det gjelder uforsikrede biler, men håper at antallet skal bli enda lavere.

Foto: Ronny Østnes

– Det å ikke forsikre bilen kan få katastrofale følger. Det er nettopp derfor myndighetene har fått på plass denne ordningen. Oppstår det personskader kan man bli gjeldsslave.

Stenseth kan fortelle om en MC-fører fra Innlandet som heller ikke hadde forsikring da han havnet i en ulykke.

– MC-føreren pådro seg betydelige skader. Siden han var uforsikret fikk vedkommende ingen erstatning. Bilen han kolliderte med fikk skader for 120.000 kroner, noe vi krevde MC-føreren for, forteller han.

Håper på under en prosent uten forsikring

I Sverige har man i 40 år sendt ut gebyrer til personer med kjøretøy uten forsikring. Der er omtrent en prosent ikke forsikret. Stenseth håper at man skal komme under en prosent i Norge.

– Jeg tror vi skal slå svenskene ved utgangen av året.

Han ønsker at man skal komme enda nærmere null kjøretøy uten forsikring.

– På den måten kan vi slippe tragiske tilfeller der en person blir holdt ansvarlig for alt fra små til store krav.

Personen som krasjet tre ganger uten forsikring, er blant dem som til slutt valgte å forsikre bilen.

EL-bilskilt

Ønsker man ikke å forsikre bilen er det også mulig å levere skiltene til Statens vegvesen.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere saker fra Innlandet