– Halvparten av brannene skyldes elektriske feil

Over halvparten av alle branner skyldes elektriske feil, og nå vil forsikringsselskapene at vi sjekker el-systemene våre ofte.

el-anlegg

Elektriker Helge Skog sjekker det elektriske anlegget i et nyoppusset hus.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Blant annet kan langvarig kulde føre til overbelastning av elektriske anlegg og utstyr. En liten feil kan derfor få katastrofale følger.

– Vi ser på skadene som vi får, og melder det inn. Så ser vi på brannårsaker på resten av landet. Så vi har godt belegg for da å si at cirka 50 prosent av brannene skyldes elektrisitet, sier leder for Gjensidige Forsikring Innlandet, Sturla Winther Johnsen.

SE VIDEO: Mange branner skyldes el-feil:

Over halvparten av alle branner skyldes elektriske feil, og nå vil forsikringsselskapene at vi sjekker el-systemene våre ofte. Blant annet kan langvarig kulde føre til overbelastning av elektriske anlegg og utstyr.

Reporter Ole Martin Sponberg/fotograf Lars Erik Skrefsrud

11 omkom i brann på tre uker

Det har vært svært mange branner i Norge så langt i år.

Noen med tragisk utgang, som da en mor og to av hennes barn døde i en brann i Nord-Odal. Bare i løpet av årets tre første uker har elleve mennesker mistet livet i branner her i landet.

Viktig å kontrollere el-anlegget

Morten Nordby på Lillehammer har akkurat pusset opp huset sitt, og har besøk av elektriker Helge Skog. Han går igjennom anlegget for å se om han finner feil ved det elektriske anlegget.

– Nå leter jeg etter unormalt høy temperatur i sikringsskapet, men dette ser bra ut. Her er det 22 grader, og det er normalt, sier Skog.

Winther Johnsen i Gjensidige Forsikring oppfordrer flere til å sjekke det elektriske anlegget hjemme.

– Det er utrolig viktig å få en kontroll, og se at ting fungerer som det skal. Og se til at det ikke er feil som kan føre til brann.