Hopp til innhold

Må velge mat foran gaver til jul

Tobarnsmora fra Ringsaker må velge mat foran gaver til jul. Det er ikke lett når venner til barna kan glede seg til store pakkehauger under treet til jul.

Må velge mat foran gaver til jul

MÅ PRIORITERE: – Jeg har også lyst til å kjøpe ting jeg vet noen vil bli glad for. Men jeg kan ikke prioritere det, sier ei tobarnsmor fra Ringsaker som har ikke råd til julegaver i år.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Det er pyton å si at vi må prioritere julematen, så får vi se hva som er til overs, sier alenemora som er uføretrygda.

For når lån og regninger er betalt har ikke hun flere tusen kroner til å bruke på julegaver, slik som mange andre foreldre har.

Skaper større kontrast

Mens noen foreldre innfrir ungenes ønsker om julegaver til flere tusen kroner, sliter andre foreldre med å ha råd til å kjøpe julegaver.

Det bidrar til enda større kontrast mellom de som har mye og lite i samfunnet vårt, sier Aud Marie Alsos i foreningen Med Hjerte for Hedmark.

Alsos hjelper familier som sliter økonomisk med de mest elementære ting. Før jul bidrar hun og de andre i foreningen med hjelp til over 100 familier som ikke har råd til å kjøpe julegaver i år.

Når elektronikkbutikkene reklamerer med Iphone 6 som årets julegave skaper det noen forventninger til hva en julegave skal være. Vi er på tur mot en helt feil retning, mener Aud Marie Alsos.

Hun forteller at prislappen på gaven ikke betyr noe for de som ber foreningen om gavehjelp.

– Det er ingen av dem som har spesielle ønsker om hva pakkene skal inneholde. Det de ønsker er rett og slett å ha noe å gi. At det er noe under juletreet, sier Alsos.

Bruker dobbelt så mye som svenskene

En undersøkelse som TNS Gallup har gjort for Nordea viser at nordmenn planlegger å bruke i gjennomsnitt 9000 kroner på gaver og andre varer til jul. Årets forbruk er beregna til å bli 11 prosent høyere enn fjoråret. Nordmenn bruker dobbelt så mye som svenskene på julegaver og 60 prosent mer enn danskene.

Noen foreldre har begrensninger, men mange har ikke det. I noen miljøer er det et must å ha det siste, sier Øystein Nergård som er varehussjef hos Elkjøp i Elverum.

Han viser oss det som er julas store gave, en PlayStation 4 til 3500 kroner og Iphone 6 til 6000 kroner. Nergård forteller at de selger mye av begge deler som gaver fra foreldre til barn og ungdom.

Gavehysteriet skaper større skiller blant unge

Øystein Nergård hos Elkjøp viser fram årets julegavehit PlayStation 4.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Synes du det er greit at vi bruker så mange tusen kroner på en gave til ungene våre?

Sjøl så prøver jeg å holde meg mest mulig unna dyre enkeltgaver, men hvis man kjøper flere smågaver blir det fort penger av det og, sier Nergård.

Tungt å være fattig

Tobarnsmora fra Ringsaker er uføretrygda og har ei inntekt på 19000 kroner. Når lån og regninger er betalt er halvparten igjen, og det må gå til mat og klær.

Jeg har også lyst til å kjøpe ting jeg vet noen vil bli glad for. Men jeg kan ikke prioritere det, sier hun.

En PlayStation er langt over hennes prisklasse. Selv om også hun har en sønn som ønsker seg det, siden de andre på skolen snakker mye om det. I år får hun hjelp av Med Hjerte for Hedmark for å ha gaver å legge under treet.

Når ungene kommer tilbake på skolen i januar snakker nesten alle om hva de har fått i julegave. Noen har jo fått nesten trailerlass med gaver. Da er det ikke så lett å si at man nesten ikke fikk noe, sier hun.

Men hun sier hun har takknemlige unger som er glad for det de får, og kanskje også lærer noe annet enn barn som får alt de peker på.

De lærer å sette pris på det de har, men jeg tror også at de lærer å dele, sier hun.

Hun forteller at når minstemann rydder rommet sitt for leker han ikke bruker lenger, sier han at de lekene skal han gi til de fattige.

Flere saker fra Innlandet