NRK Meny
Normal

Må ta grep om mangelen på kjeveortopeder

Dag Erik Pryhn, ordfører i Sel kommune, mener fylkeskommunen må gjøre grep etter stor mangel på kjeveortopeder.

Dag Erik Pryhn

MÅ TA GREP: Dag Erik Pryhn synes fylkeskommunen må gjøre mer.

Foto: Arne Sørenes

– Det utvikler seg til at både vi i Nord-Gudbrandsdalen, Midt-Gudbrandsdalen og Valdres må basere oss på at skoleelever reiser tur-retur Lillehammer eller enda lengre for å få hjelp til tannregulering.

Det sier Dag Erik Pryhn etter at stor mangel på kjeveortopeder i Oppland gjør at flere velger å reise over 25 mil fra Gudbrandsdalen til Hamar for å få satt på og strammet tannregulering.

Han mener fylkeskommunen nå må tenke nytt.

– De svarene vi har fått fra fylkeskommunen så langt er ikke tilfredsstillende. Vi risikerer at denne situasjonen vil vedvare i mange år fremover, sier han.

– Hva er løsningen som du ser det?

– Det er greit nok å si at man stadig vekk prøver å annonsere og slikt, men det gir jo ingen resultater, da må vi forvente at de gjør mer. Det må settes inn mer ressurser, sier Pryhn.

– Det er ikke bærekraftig at så mange elever må ta seg fri og kanskje overnatte på hotell dagen før for å være hos en ortoped i 10–15 minutter, legger han til.

– Fylkeskommunen har lite handlingsrom

Even Aleksander Hagen, fylkesordfører i Oppland, ser hvor krevende det kan være for de det gjelder, men mener det er lite nytt fylkeskommunen kan prøve.

Even Aleksander Hagen

KAN IKKE GJØRE NOE: Even Aleksander Hagen mener det må løses nasjonalt.

Foto: Ole Martin Sponberg

– Jeg er alltid positiv til å prøve å være kreativ, men her er handlingsrommet smalt. Tilgangen på kompetanse er liten siden det er en krevende utdanning som få tar.

Han mener det ville blitt for dyrt å legge inn mer ressurser, slik Pryhn ønsker.

– Det er privat praksis det her, så hvis man skal begynne å stimulere økonomisk fra vår side så vil det bli svært dyrt.

– Så Pryhn har rett i at de blir sittende i samme situasjon i flere år fremover?

– Vi ønsker jo selvsagt ikke det, men det er for oss veldig vanskelig å gjøre lokale og regionale grep. Her er det den nasjonale politikken som må inn å legge føringer som sørger for at det utdannes kompetanse. Systemet må tilpasse seg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tysk bokpris til Åsne Seierstad

  Journalisten og forfatteren Åsne Seierstad, får en høyhengende, tysk bokpris.Hun får prisen Leipzig Book Award for European Understanding 2018, for boka "En av oss". Det er historia om mannen som utførte terrorhandlingen her i landet 22.juli 2011.

  Åsne Seierstad
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Nysatsing rullator-produksjon

  Bedriften Topro Industri i Gjøvik får 50 millioner kroner i ny kapital. Det skjer for å styrke produksjonen av rullatorer på det internasjonale markedet. Topro Industri har 150 ansatte. Selskapet er av Europas ledende produsenter av rullatorer.

  Produksjon av rullatorer på Topro Industri
  Foto: OA.no
 • Flere barnefamilier trenger hjelp

  Flere barnefamilier trenger hjelp mot jul, ifølge Hedmark Røde Kors. Organisasjonen har god respons på sitt ønske-juletre på CC stadion i Hamar. Her henges ønskelister fra barn i familier med dårlig råd. Folk kjøper gavene, som fordeles av Røde Kors.