Må kanskje begynne helt på nytt

Statsbygg har brukt flere titalls millioner kroner på forprosjekteringen,og alt er klart for byggestart i januar. Men regjeringa mener Helsearkivet på Tynset ikke er godt nok planlagt og vil ikke betale. – Nå må vi få klare svar, sier ordfører i Tynset.

Bersvend Salbu

Tynset-ordfører Bersvend Salbu vil kjempe for å få helsearkivet som planlagt. Det betyr enormt mye for Tynset.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Oppstartsbevilgningen på 75 millioner kroner ligger ikke lenger inne på statsbudsjettet. Den nye regjeringen vil ha en konsekvensutredning først.

Det sa kommunalminister Jan Tore Sanner, da han svarte på spørsmål fra SVs Karin Andersen i spørretimen på Stortinget i dag.

– Den rødgrønne regjeringen puttet på mange bygg på sin veg ut, og derfor er vi nødt til å prioritere. Helsearkivet på Tynset mangler en konsekvensutredning, sa Sanner.

– Skaper usikkerhet

Ordfører i Tynset, Bersvend Salbu har reagert kraftig på at den nye regjeringa tok bort bevilgningen til arkivet på statsbudsjettet. Og han ble ikke lettere til sinns etter å ha hørt Sanner i spørretimen i dag.

– Det var ikke noe mer betryggende det enn som har blitt sagt før. Dem sier at arkivet skal bygges, men Tynset nevnes ikke spesielt i den anledning. Han sier at det skal gjennomføres en konsekvensutredning. Den ble gjennomført og var klar i 2011.

Dermed tror Salbu at Sanner snakker om en KS 2. Det vil si en kvalitetssikring av forprosjektet, men Salbu synes det skaper mer uro enn ro om fremtida til arkivet.

– Det skaper bare mer forvirring og utrygghet. Og når statsråden bidrar til det så er det litt synd. Det eneste som kan skape en trygghet er å få oppstartsbevilgning på plass, og der må alle partier bidra.

(Saken fortsetter under bildet.)

Tegning av helsearkivet på Tynset

Slik er det tenkt at helsearkivet på Tynset skal se ut.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Klare til å begynne

Ordfører i Tynset sier de er klare til å sette spaden i jorda. Kommunen har brukt bortimot 40 millioner kroner på blant annet veier, tomt og reguleringsplaner.

Hovedentreprenør har allerede kontrakt med Statsbygg og de er klare til å skrive kontrakter med lokale underleverandører.

– Vi må få klare svar. Nå er det skapt så mye usikkerhet, og rykter går om omkamp. Det vi trenger nå er handling, ikke flere ord, sier Salbu til NRK.

Alt klart for byggestart

Statsbygg mener byggeprosjektet er godt nok planlagt. De har, ifølge Arbeidets Rett, brukt 40 millioner kroner på forprosjektet.

Planen var å stikke spaden i jorda 1. mars 2014. Hvis regjeringen ikke går for Tynset likevel, vil det bli dyrere.

– Da må vi kanskje begynne helt på nytt, sier prosjektleder i Statsbygg, Ozren Lozo.

Dette er gjort i planleggingen av helsearkivet så langt:

  • I 2011 ble det utarbeidet et byggeprogram. Det var ferdig våren 2012.
  • I juni 2012 ble Statsbygg bedt om å utarbeide et prosjekt, med forslag til kostnads- og styringsramme.
  • Prosjektet ble levert til kulturdepartementet til fristen som var 1. september i år.
  • Det er utarbeidet skisser og arkitekttegninger for bygget med beskrivelser.
  • Det er inngått kontrakt med totalentreprenør, som er firmaet Hent AS, fra Trondheim. Første del av kontrakten gjelder forprosjektet. Så har de opsjon for videreføring av oppdraget hvis det blir vedtatt i Stortinget.
  • Oppdraget er kostnadsberegnet med utgangspunkt i at det blir byggestart i januar 2014.

Tegnet for tomt på Tynset

– Prosjektet er planlagt på en spesiell tomt på Tynset, så dette forprosjektet kan ikke brukes et annet sted. Det er lite aktuelt, sier prosjektleder Ozren Lozo.

Tegning av helsearkivet på Tynset

Tegning av det planlagte helsearkivet på Tynset.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Han forteller at det har vært intensiv jobbing med prosjektet og at svært mange har vært involvert.

Det har kostet flere titalls millioner kroner. Lozo vil ikke bekrefte beløpet, men bekrefter at det har kostet mye penger.

Ville ikke gi noen garanti

I Stortingets spørretime i dag, ville Karin Andersen fra SV vite om statsråden i det minste kunne garantere at helsearkivet blir lokalisert til Tynset.

Det kunne han ikke.

– Men vi er opptatt av at det skal bygges et arkivbygg og vi vil komme tilbake til den saken, sa Jan Tore Sanner.

Den nye regjeringa vil gå gjennom en rekke planlagte byggeprosjekter og etableringer før de gir klarsignal og penger.

– Grunnen til at denne regjeringen ikke bevilger penger i år, er for det første at den rødgrønne regjeringen puttet på så mange bygg på sin vei ut, at vi var nødt til å prioritere. Og når det gjelder arkivbygget på Tynset, så har man ikke foretatt konsekvensutredningen, sa Jan Tore Sanner.

Et sjokk for Tynset

For Tynset er det et voldsomt nederlag, at oppstartsbevilgningen på 75 millioner kroner er tatt ut av statsbudsjettet. (Den rødgrønne regjeringen la det inn like før valget.)

Arkivet, med tilhørende virksomhet, vil gi Tynset og fjellregionen mellom 60 og 80 nye arbeidsplasser. Det betyr enormt mye for regionen.

I går dro en delegasjon fra Nord-Østerdal til Stortinget for å ha møter med hedmarkspolitikerne der og andre sentrale politikere.

Knut Storberget i Arbeiderpartiet, opplevde at KrF og Venstre kan være villige til å gi dem drahjelp for å få Solberg-regjeringen til å legge inn igjen helsearkivet på Tynset i budsjettet.