NRK Meny
Normal

Må jobbe for trygda

I Sør-Odal må unge mottakere av sosialhjelp jobbe for å motta trygd. Kommunen er én av fire i Hedmark og Oppland som gjør det på den måten.

Må jobber for å motta trygd
Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

I fjor vår vedtok Stortinget ny lov om aktivitetsplikt for å få sosialhjelp. Så langt har bare noen få kommuner innført aktivitetsplikten. Forskning fra Fredrikstad og Drammen viser at ordningen virker. I Sør-Odal har NAV fått mange unge sosialhjelpsmottakere ut i jobb.

Får folk i arbeid

65 prosent av de vi har hatt innom, har kommet seg ut i arbeid, sier Børge Hansen som er prosjektleder i NAV.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

– Vi prøver å finne interesser som de liker, og her i kommunen så kan de velge mellom vedlikehold eller helse, og da er det mange som velger vedlikehold, sier Børge Hansen, som er prosjektleder i NAV.

– Aktivitetsplikt er helt ok

– Dette er faktisk det beste jeg har gjort. Jeg liker å se forandringen. Jeg liker å gjøre ting, så jeg ser at noe som ikke ser bra ut, blir pent, sier David Grimstad.

Han meldte seg hos NAV sommeren 2014, og for å få utbetalt trygd, så måtte han jobbe. Det gikk så bra, at han etter hvert startet sitt eget firma. Han synes aktivitetsplikt er greit.

Startet eget firma

David Grimstad kom til NAV sommeren 2014, og har nå startet sitt eget firma.

Foto: Stig Karlo Helstøm / NRK

– Jeg vil komme meg ut. Det som ble gjort i fjor var at min mentor "kicket" i gang interessen min mer og mer for malingen, som jeg har hatt erfaring med tidligere. Mulighetene mine bare vokste, til jeg til slutt visste at jeg kunne ta tak i dette selv, sier Grimstad.

65 prosent i jobb

– Erfaring viser at tett og individuell oppfølging gjør at man kommer ut i arbeid. Sosialhjelp er siste sikkerhetsnett, og vi får de videre i jobb, skole og andre ytelser. Til nå har vi hatt 34 personer innom prosjektet siden vi startet i fjor sommer. 65 prosent av de er i jobb eller skole, sier Hansen i NAV.

Foruten i Sør-Odal er det aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere i Elverum, Vågå og Dovre. Ringsaker begynner med ordningen i november.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang