Hopp til innhold

– Forholdet til Kina skal ikke overstyre situasjonen i Tibet

Leder i Stortingets Tibet-komite, Ketil Kjenseth (V), sier han hadde håpet at regjeringen tok en mer aktiv rolle til Tibet og menneskerettighetsbruddene som skjer der.

Ketil Kjenseth

Ketil Kjenseth mener Norge heller må stå opp som en verdinasjon som snakker for menneskerettigheter, uavhengig av hvordan det kan påvirke eventuelle handelsinteresser.

Foto: Margret Helland/NRK

Dalai Lama
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

– Jeg synes det er trist at regjeringen venter så lenge med å ta en beslutning om de skal møte Dalai Lama eller ikke. Dette er et besøk de har vært klar over siden desember i fjor, sier Ketil Kjenseth.

Stortingsrepresentanten fra Oppland Venstre er leder for Stortingets uformelle Tibet-komité, og skal ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo den 7. mai.

Under dagens spørretime i Stortinget sa utenriksminister Børge Brende at Norge må være forberedt på at forholdet til Kina vil bli vanskeligere dersom noen fra regjeringen tar imot lederen for Tibet, og at regjeringen ikke har bestemt seg for om de vil møte Dalai Lama.

Et møte med Dalai Lama vil utsette normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina."

Børge Brende, utenriksminister, i Stortingets spørretime 23. april 2014

– Vi må snakke for menneskerettigheter

Utenriksminister Børge Brende ble i dag grillet under Stortinget spørretime om sitt syn på Kina, Tibet og Dalai Lama sitt besøk i Norge.

SV, KrF, Venstre og De Grønne gikk sammen om å stille statsråden til veggs, og ville vite når regjeringen skal bestemme seg, og om det er handelsinteresser eller menneskerettigheter som er viktigst for Norge

– Utenriksministeren stod på Stortingets talerstol i dag og sa i dag at det er menneskerettigheter som ligger hans hjerte nærmest. Det er 15 år siden han selv var leder for Tibetkomiteen. Etter den tid har det tydeligvis dukket opp andre interesser som ligger hans hjerte nærmere, sier Kjenseth.

Kjenseth mener Norge heller må stå opp som en verdinasjon som snakker for menneskerettigheter, uavhengig av hvordan det kan påvirke eventuelle handelsinteresser.

Utenriksminister Børge Brende må svare om Dalai Lama

Venstrepolitikeren sier det er trist hvis utenriksministeren ikke bruker muligheten han nå får til å kunne påvirke menneskerettighetssituasjonen i Kina og ta en dialog med Dalai Lama om situasjonen for tibetanere

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Tomme trusler

Under en pressekonferanse i Beijing i formiddag gjentok Kina advarselen til norske myndigheter om å ta imot Dalai Lama.

– Vi er resolutte motstandere av at noe land gir en plattform eller annen støtte til Dalai Lamas splittende ord og handlinger og setter oss imot at han møter noen annen utenlandsk statsleder, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Qin Gang.

Både utenriksministeren og stortingspresident Olemic Thommesen har tidligere uttalt at forholdet mellom Norge og Kina er iskaldt etter den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris in absentia i Oslo i 2009.

– Hvis forholdet mellom Norge og Kina er så iskaldt som stortingspresidenten og Brende sier, så er truslene fra Kina litt tomme, for da kan det jo ikke bli verre. Da synes jeg ikke vi skal ta et ytterligere knefall fra Kina om menneskerettighetssituasjonen i både Kina og Tibet, sier Kjenseth.

Tar imot Dalai Lama på Løvebakken

Olemic Thommessen

Stortingspresident Olemic Thommesen har tidligere uttalt at forholdet mellom Norge og Kina er iskaldt etter den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris in absentia i Oslo i 2009.

Foto: Stortinget

Det er Kjenseth som er vert når Dalai Lama kommer til Stortinget under sitt besøk i Norge. Opprinnelig søkte han om å benytte den staselige lagtingsalen til møtet, men fikk avslag og ble henvist til et møterom i 4. etasje.

I ettertid har det blitt en diskusjon om hvilken inngang Dalai Lama skal bruke. Det ble hevdet at lederen for Tibet burde henvises til en sideinngang fordi det kunne tolkes som at besøket er et statsbesøk hvis hovedinngangen ble brukt.

Men ifølge Kjenseth er det nå avklart at det kan bruke den inngangen de selv ønsker for å ønske Dalai Lama velkommen.

– Inntil noen legger noen bånd på meg så har jeg tenkt å stille opp på Løvebakken og ta imot Dalai Lama, slik som med alle andre gjester vi tar imot på Stortinget.

Flere saker fra Innlandet