Hopp til innhold

Må "dokumentere" amputerte bein

Funksjonshemmede reagerer sterkt på det de oppfatter som et firkantet regelverk hos Nav. En mann fra Lillehammer med to amputerte bein må hvert tiende år skaffe en legeerklæring på at han fortsatt har amputerte bein.

Han fikk begge beina amuptert for 37 år siden. Likevel må Geir Arne Hageland fra Dovre fortsatt dokumentere overfor NAV at beina er borte.

Geir Arne Hageland må hvert tiende år dokumentere overfor Nav at han fortsatt har to amputerte bein. Reporter: Stein Schinstad. Foto/redigering: Geir Bernhard Randby.

I går meldte VG at foreldrene til et barn med Downs syndrom hvert annet år må dokumentere at barnet fortsatt har Downs syndrom.

– Beina vokser ikke ut igjen

Hageland på sin side sier at "jeg kan jo prøve å se det komiske i det". – Jeg kan jo håpe på mirakler...men dette virker veldig unødvendig. Jeg regner jo ikke med at beina vokser ut, sier Geir Arne Hageland fra Lillehammer.

Geir Arne Hageland

Geir Arne Hageland

Foto: Stein Schinstad / NRK

– På den annen side: Jeg slipper billig unna, som bare trenger å sende inn dette hvert tiende år...

– Forstår frustrasjonen

Flere politikere sier at de ser fram til arbeidet fra et ekspertutvalg som skal se nærmere på hvordan Nav kan avbyråkratiseres. Utvalget skal utnevnes før påske.

- Jeg skjønner veldig godt at foreldrene er oppgitte. En diagnose som Downs er ikke noe man vokser av seg. Det er noe man har resten av livet, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) til VG.

Har deltatt i "Ingen grenser "

Hageland er blitt godt kjent etter sin deltakelse i TV-serien "Ingen grenser" med Lars Monsen. Han måtte amputere begge beina da han var 5 år, og har vært åpen om sin funksjonshemming på bloggen sin.

Protesene han bruker er svært dyre, og ytelsene fra Nav er derfor nødvendige til fornyelse og vedlikehold.

– Følger forskriftene

Magne Fladby, seksjonssjef i Nav, sier at han kan forstå at dette virker byråkratisk for den enkelte.

– Men vi følger bare forskriftene der det kreves rekvisisjon hvert tiende år for fornyelse av ortopediske hjelpemidler. Vårt motiv er også å sikre at den funksjonshemmede får høyere ytelser hvis han har krav på det, sier Fladby.

Flere saker fra Innlandet