NRK Meny
Normal

"Jeg ga deg muligheten"

Et lydopptak avdekker hva som skjedde i minuttene før Mette Sunde ble drept på Gjøvik. "Jeg ga deg muligheten", sier drapstiltalte Hans Petter Nikolaisen gjentatte ganger i opptaket.

Fra politiets åstedsgransking etter drapet.

Mette Sunde ble drept i dette huset 31. oktober i fjor.

Foto: Jorun Vang / NRK

Det helt spesielle lydopptaket er flere minutter langt, og ble spilt av i Toten tingrett i dag.

Det var i forbindelse med at politivitner fra operasjonssentralen i Vestoppland forklarte seg i dag, at opptaket ble spilt av.

Krangling og skriking

Disse vitnene satt på politisentralen, og hørte drapet bli gjennomført.

Opptaket startet da Mette Sunde trykket på voldsalarmen sin, minutter før hun ble drept 31. oktober i fjor.

På opptaket høres krangling og skriking.

"Jeg ga deg muligheten", gjentar Hans Petter Nikolaisen igjen og igjen. Han sier dette minst 30 ganger i løpet av minuttene opptaket varer.

Den drapstiltalte høres nærmest ut som en robot når han sier det. Så hører man Mette Sunde skrike, før det blir stille.

Kranglet om huset

Retten har også fått høre opptaket av telefonsamtalen der Nikolaisen ringer politiet og sier at han har drept den tidlligere samboeren sin.

Ogås politifolkene som kom til åstedet og pågrep Nikoliasen vitnet i retten i dag.

Til dem hadde Nikolaisen fortalt at han og Sunde ikke var enige om hvem av dem som skulle ha huset når de flyttet fra hverandre. Sunde hadde sagt at hun mente at han ikke skulle ha huset. Nikolaisen uttalte at "da revna det for meg".

I forklaringen sin tidligere i dag har Nikolaisen forklart at han var opptatt av å unngå konflikt og "miste det siste han hadde". Han var i konflikt med mange, og Mette Sunde var den eneste nære han hadde.

SE TV-SAK OM DRAPSSAKEN

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Oppgang i antall skilsmisser

  Det var en liten oppgang i antall skilsmisser i Oppland i i fjor, mens antall separasjoner gikk ned. Det viser tall fra fylkesmannen. I Oppland var det 344 skilsmisser og samme antall separasjoner i 2017.

 • Sparket politimann får ikke omkamp

  Den avskjedigede politimannen Stein-Robin Kleven Berg fra Eidskog får ikke prøvd saken sin for Høyesterett. Han fikk sparken etter at han skrev innlegg på Facebook som ble oppfattet som rasistisk. I tillegg omtalte han blant annet tidligere statsminister Jens Stoltenberg for et krapyl, skriver Glåmdalen. Les mer om saken her.

  Stein-Robin Kleven Bergh
  Foto: Privat
 • Skepsis til asylmottak i Sel

  Politikerne i Sel kommune er skeptiske til at det nok en gang kan bli asylmottak på Rondeslottet hotell på Raphamn. Ordfører Dag Erik Pryhn mener det skaper store utfordringer med et asylmottak på fjellet 12-14 kilometer fra Otta sentrum.