NRK Meny
Normal

Luktskandalen fortsetter

42 prosent av innbyggerne i Elverum mener at lukta fra søppelanlegget er et stort problem. Det viser den siste spørreundersøkelsen.

Hera Vekst
Foto: NRK

For tre år siden lovte selskapet at kompostanlegget skulle bli luktfritt.

Krav fra fylkesmannen

Siden den gang har det haglet med kritikk fra innbyggere og lokalpolitikere, som mener at lukta ikke er til å leve med. Siste episode i luktskandalen er at fylkesmannen truer med å trekke tilbake konsesjonen hvis ikke Hera Vekst får kontroll over luktproblemene.

94 prosent klager

Dagens undersøkelse kommer svært ubeleilig for selskapet. 42 prosent av innbyggerne mener at lukta er "et stort problem". Det er 12 prosentpoeng mer enn for halvannet år siden. Men aller sterkest er reaksjonene fra de nordlige delene av Elverum, der 94 prosent sier at lukta er et stort problem.

500 personer har deltatt i spørreundersøkelsen.

Olaf Ilsaas, daglig leder i Hera Vekst

Olaf Ilsaas, daglig leder i Hera Vekst

Foto: Stein S. Eide / NRK

- Nedslående

- Dette er nedslående, sier daglig leder Sigurd Skotte i Sør-Østerdal interkommunale renovasjonsselskap. - Og det jeg liker minst, er at det er flere som er misfornøyde nå enn ved forrige undersøkelse.

- Så lenge befolkningen ikke er fornøyde, er ikke vi det heller, sier daglig leder Olaf Ilsaas ved Hera Vekst.

Millioninvesteringer

Selskapet behandler hvert år 30 000 tonn bioavfall fra Hedmark, Vestfold og Drammen. Det er gjort investeringer for flere millioner kroner for å bøte på luktproblemene, men det har tilsynelatende ikke hjulpet.

Fylkesmannens vedtak er anket til Statens Forurensingstilsyn, SFT. Inntil svaret kommer derfra er det uklart hva som skjer videre.

- Kunne vært verre

- Resultatene kunne ha vært verre, sier Ilsaas.

- Men dette er jo svært høye tall, 42 og 94 prosent, er ikke dette et stort nok problem?

- Jo, men i lys av den forrige undersøkelsen, og etter medieomtalen å dømme, skulle man nesten trodd at det kunne blitt enda verre.

- Ting tar tid

- Vi håper å kunne drive videre, sier Skotte. - Folk skal vite at vi har fokus på luktproblematikken

- Har du forståelse for at folk er lei av høre dette om og omigjen?

- Ja, men vi har jobbet etter vår fastlagte plan. Det er dessverre sånn at ting tar tid.

Hvis selskapet blir nedlagt vil kommunene Elverum, Åmot og Trysil tape 80 millioner kroner.

Se NRK Østnytt ikveld kl. 18.40!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sa nei til pels

  Rundt 100 frammøtte protesterte mot pelsnæringen i Hamar lørdag ettermiddag. Det er 14. året på rad NOAH arrangerer fakkeltog mot pels. Det ble arrangert fakkeltog på 30 steder i hele landet, blant annet i Hamar og Lillehammer.

  Nei til pels fakkeltog hamar
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Solbakken årets talent

  HamKams 17 år gamle Markus Solbakken er kåret til årets talent i 2. divisjon. I dag fikk han utdelt premien på 20.000 kroner og en krystallvase. Markus er sønnen til Ståle Solbakken.

 • Politiet fant sau med kjetting

  Politiet har akkurat funnet en sau med kjetting rundt halsen i Myrvangvegen i Stange. Politiet oppfordrer de som tror de kan ha mistet en slik sau om å ta kontakt på telefon.