Hopp til innhold

Lukrativ rådmannsavtale i Øyer

Rådmannen i Øyer har en svært lukrativ arbeidsavtale med flere kostbare frynsegoder. Politikerne i kommunen reagerer på avtalen.

Montasje av Hafjell og rådmannen i Øyer kommune

OMDISKUTERT AVTALE: Rådmannen i Øyer, Sveinar Kildal har en lønnsavtale som er omdiskutert i kommunestyret.

Foto: NRK/Øyer kommune

For to og et halvt år siden forhandlet rådmann Sveinar Kildal seg frem til en svært god arbeidsavtale, som gir ham mellom 15 og 20.000 kroner ekstra i måneden – i tillegg til millionlønn.

Ifølge avisa Gudbrandsdølen-Dagningen betaler Øyer kommune kjøregodtgjørelse til og fra hans folkeregistrerte bostedsadresse på Slependen i Bærum. I tillegg betaler de 8.000 kroner pluss strømutgifter for pendlerboligen han selv eier i Øyer.

Vil ikke gå ned i lønn

– Hvor mye tjener du pr. år?

– Jeg tror det er 980.000 kroner, sier Kildal til NRK.

– Er du villig til å gå ned i lønn?

– Når vi skal reforhandle avtalen, blir det sikkert endrede betingelser, men det er jo ingen som er interessert i lavere lønn.

Tall som NRK har innhentet fra Kommunesektorens Interesseorganiasjon, KS, viser at gjennomsnittlig årslønn for rådmenn i kommuner med 5.000-11.000 innbyggere er 879.000 kroner. Øyer hadde 5090 innbyggere 1. januar.

For Kildals del kommer altså ulike godtgjørelser i tillegg til dette.

– Hva syns du om oppmerksomheten rundt dine avtaler?

– Jeg syns det er veldig trist at dette er et tema. Jeg har forhandlet fram en avtale med Øyer kommune, som er min arbeidsgiver. Jeg gjør alt jeg kan for å utvikle kommunen og skaffe flere innbyggere. Dette er en sak jeg gjerne skulle vært foruten.

Lukrativ pensjonsavtale

Kommunen skal også ha avtalt med rådmannen at han får full opptjening i Kommunal landspensjonskasse i løpet av 15 år – og ikke i 30 år, som er det normale. Bare dette punktet kan koste kommunen fem-syv millioner kroner, skriver GD.

Flere politikere har tidligere forstått det slik at avtalen kun skulle vare et halvt år, men ordfører Mari Botterud bekrefter nå overfor GD at avtalen ikke er tidsbegrenset. Hun har innkalt til et møte i ettermiddag med formannskapet og fagforeningene for å diskutere avtalen.

Rådmann Sveinar Kildal sier til GD at han ikke ser noe galt med avtalen.

– Det er en avtale jeg har forhandlet meg frem til, sier han.

– Ikke høy lønn

Ordfører Mari Botterud påpeker overfor NRK at det var et enstemmig tilsettingsutvalg som inngikk avtalen med rådmannen. Hun vil ikke svare på om Øyer har god råd når de kan ha en slik avtale med rådmannen.

– Vi ville ha en rådmann som også kunne jobbe med næringsutvikling. Jeg tror ikke lønnen hans er større enn det andre rådmenn har.

– Men er det andre rådmenn som både får betalt husvære og betalt kjøregodtgjørelse fra Asker, som er hans folkeregistrerte adresse, i tillegg til millionlønn?

– Jeg kjenner ikke til hvordan andre lønnsavtaler for rådmenn er.

– Uheldig

Marthe Lang-Ree, gruppeleder for Senterpartiet i kommunestyret, reagerer imidlertid på avtalen.

– Jeg kjente selvsagt til avtalen, vi har jo vært med og vedtatt den. Men dette er jo ikke en vanlig avtale å ha med en rådmann, og den er uheldig – spesielt det at den ikke er tidsbegrenset.

– Mener du kommunen har så god råd at man kan ha slike avtaler?

– Det må jeg med hånda på hjertet si at vi ikke har råd til, og derfor vil vi se på avtalen på nytt.

Flere saker fra Innlandet