NRK Meny
Normal

Lomværene ønsker Gelius velkommen

I Lom er det mange positive reaksjoner på at Einar Gelius er ansatt som prest i kommunen. Den omstridte presten ønskes hjertelig velkommen til fjellkommunen øverst Gudbrandsdalen.

Einar Gelius

Einar Gelius ønskes velkommen til Lom av ordfører og kirkerådet. Folk NRK møtte på gata onsdag, uttrykte glede over den kommende sognepresten.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Tirsdag vedtok Hamar bispedømmeråd at Einar Gelius skal ansettes som ny sogneprest i Lom. Sju av ti medlemmer stemte for en ansettelse av Gelius, mens tre unnlot å stemme.

Valget av ny sogneprest vekker entusiasme i det kirkelige rådet i kommunen.

– Vi mener han er en kandidat som absolutt vil fylle den visjonen Kirka i Lom skal stå for. Den skal være åpen og inkluderende folkekirke, med god takhøyde og lav dørstokk, som vi sier, forteller nestleder i Lom kyrkjelege råd, Sigurd Stenersen.

Omdiskutert prest

Storparten av tilbakemeldingene i sosiale medier har også vært positive etter at det ble kjent at Gelius fikk jobben. På NRK Hedmark og Opplands facebook-side har mange lesere ønsket ham velkommen og rost bispedømmets vurdering.

Gelius var sogneprest i Vålerenga menighet i Oslo fra 1995 til
2011. Han har vært mye omdiskutert som prest, blant annet på grunn av boka han skrev om sex i Bibelen da han var ansatt i Vålerenga kirke.

Nylig avslo Nord-Hålogaland bispedømmeråd søknaden hans til prestestillingen i Ibestad kommune i Troms, sjøl om lokalbefolkninga der ville ha ham. Men i Lom er ikke ordfører Bjarne Eiolf Holø i tvil om at det er rom for Gelius i kommunen.

– Han representerer et nytenkende syn og det tror jeg er bra for Kirka. Lom har en klar visjon om å være gjestfrie og nyskapende og der tror jeg han passer godt inn, sier Holø.

Redaktør kritisk til valget

– Jeg er veldig glad og takknemlig for vedtaket Hamar bispedømme har gjort. Dette synes jeg er utrolig gledelig, og det blir en spennende arbeidsplass, sa Einar Gelius til NRK tirsdag ettermiddag.

Personalrådgiver i Hamar bispedømmeråd, Eli Bekken, opplyser at Gelius var innstilt som nummer én av totalt seks søkere og at han stilte på lik linje med de andre søkerne.

Tirsdag uttalte Vårt Land-redaktør Helge Simonnes at en ansettelse ikke er en god idé av bispedømmerådet.

– Å være sogneprest er en viktig lederstilling. Om det er i Ibestad i Troms eller i Lom i Gudbrandsdalen spiller ingen rolle. Jeg står for det jeg har sagt ut fra de erfaringene vi har med Gelius fra menigheten i Vålerenga. Han burde ikke ha blitt ansatt i Lom.

Se hvordan folk i Lom mottok meldinga her:

Jon Gelius er valgt som ny sogneprest i Lom og responsen er god.

Mange ytrer sine støtte til vedtaket om å ansette Einar Gelius som ny sogneprest i Lom.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang