Hopp til innhold

Charterturistene sikter mot norske skidestinasjoner

Denne vinteren har britiske charterturister fylt opp hotellsengene på Beitostølen, i Hemsedal og på Geilo. Engelskmennene er så fornøyde at neste år kan det komme mange flere.

Created by InfoDispatcher

Jon Walton (t.v) og Nick Ludford trives som charterturister på Beitostølen.

– De engelske charterturistene er gull verdt for oss, det sier direktør ved Beitostølen Resort, Atle Hovi.

Han kan fornøyd oppsummere resultatet etter første år av chartersamarbeidet mellom Beitostølen, Geilo og Hemsedal. De tre skidestinasjonene har nemlig hver uke siden slutten av desember tatt i mot charterfly nesten fulle av turister.

– Bare for Beitostølen betyr det 500 gjester, som er her fra søndag til søndag. Det utgjør tilsammen 3500 gjestedøgn, og det er et kjempevolum, sier han.

På søndag satte sesongens siste gjester seg på returflyet fra Fagernes til London. Men mange kommer kanskje igjen.

Kort reisetid

– Gjestene har kun kommet med gode tilbakemeldinger på oppholdet her på Beitostølen. Folk vil veldig gjerne komme tilbake. De som jobber her er vennlige og aktivitetstilbudene er veldig bra. Dessuten er det bra med snø i bakkene, sier Fern Jeremy, som er charterselskapet Crystal Ski sin representant på Beitostølen.

Hun forteller at de familievennlige alpinbakkene og nærheten til flyplassen gjør at mange foretrekker Beitostølen. Engelskmennene flyr fra flyplassen Gatwick utenfor London til Fagernes lufthavn. Derfra er det rundt 45 minutter med buss til Beitostølen, mens de som skal til Geilo og Hemsedal må bergene mellom en og to timer i buss.

Trives i Hallingdal: Fornøyde med Geilo

Flere destinasjoner ønsker å gjøre som Beitostølen; Å fly inn kjøpesterke turistertil alpinanleggene.

Trysil og Sälen vil ha sin egen charterflyplass

– Den korte reisetida fra flyplassen til hotellet er en av hovedgrunnene til at folk velger Beitostølen. Det er kun tre kvarter i buss, og det er den korteste transfertida Crystal Ski har i hele Europa. På andre skidestinasjoner i Europa er det vanligvis to til tre timer i buss fra du lander til du er fremme ved hotellet, sier hun.

Fern Jeremy

Fern Jeremy fra charterselskapet Crystal Ski tror flere briter vil få øynene opp for Beitostølen, Hemsedal og Geilo.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Og nettopp kort reisetid var hovedgrunnen til at turistene Jon Walton og Nick Ludford valgte å legge skiferien til Beitostølen.

–Det er så lett å komme seg hit. Fra der jeg bor i England er det bare en time og tre kvarter, og deretter er det kun 45 minutter med buss fra flyplassen og til hotellet, sier turisten Nick Ludford.

Godt samarbeid

– Samarbeidet mellom oss tre har gått kjempebra. Alene hadde vi på Beitostølen aldri fått en slik charteravtale fordi de utenlandske turoperatørene vil ha volum og et stort utvalg. Vi er tre destinasjoner som utfyller hverandre. Hemsedal har fantastisk bra alpinanlegg, Geilo er klassisk bra med flotte hoteller og vi på Beitostølen har familivennlige bakker og kort avstand til flyplassen, sier Hovi.

De tre fjell-destinasjonene har chartersamarbeid med Crystal Ski, som er Europas største charterselskap for vinterdestinasjoner. For å få samarbeidet i gang har de tre destinasjonene tilsammen bidratt med 500.000 kroner. I tillegg har de mottatt offentlige midler på 500.000.

Vi har i første omgang en treårig avtale, der målet er at Crystal Ski skal fortsette uten økonomisk støtte fra oss. Og da håper vi at charteren vil rulle og gå hvertfall i ti år, fortsetter han.

Atle Hovi

De engelske gjestene har gjort at omsetningen på Beitostølen har gått markant opp i vinter, forteller Atle Hovi.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Positivt for hele næringa

Inntoget av britiske turister påvirker flere enn bare hotellene på Beitostølen. Alt fra sportsbutikken til skiheisen tjener på chartersatsinga.

Hele verdikjeden på Beitostølen tjener på dette. Alt fra skiskolen, aktiviteter, skileie, heiskort til restauranter og butikker. De engelske gjestene har gjort at omsetningen på Beitostølen har gått markant opp i vinter, forteller Hovi.

Flere neste år

– Allerede nå er salget av turer for neste år bedre enn det var i november i fjor, så det lover veldig bra. Hittil har det vært en fyllingsgrad på rundt 80 prosent på flyene, og jeg tipper at til neste år så vil den øke betraktelig, og da kommer det enda flere folk til fjellet, sier Atle Hovi.

I januar i år hadde Beitostølen alene en økning på antall gjestedøgn med 12,9 prosent, sammenlignet med januar i fjor. For Hol/Geilo-området var økningen på 3,8 prosent. Håpet for de tre skidestinasjonene er å få på plass flere charteravtaler slik at de kan sikre seg enda flere gjester neste vinter.

Og noen av årets gjester har allerede bestemt seg for å komme tilbake neste vinter.

– Vi kommer tilbake neste år også, og da tar vi med hele familien. Bakkene her er rolige, folkene er vennlige og det er et stort utvalg av aktiviteter, sier Nick Ludford.

Flere saker fra Innlandet