NRK Meny
Normal

Skulle på fylkestinget - havnet i politiavhør

Arbeiderpartiets kjente lokalpolitiker fra Hamar, Khalid Ahmed, ble i går avhørt av Oslo-politiet. I fjor høst kom han med jødehets på Facebook.

Khalid Haji Ahmed

Khalid Ahmed skulle på møte i fylkestinget i går, men havnet i stedet i politiavhør.

Foto: Frode Meskau / NRK

Kahlid Ahmed skulle møtt i Hedmark fylkesting i går. I stedet ble han hentet av flere tjenestemenn fra utlendingspolitiet i Oslo - og satt i et flere timer langt avhør på politihuset på Hamar.

Politiet har lagt lokk på saken, men overfor Hamar Arbeiderblad bekrefter kommunikasjonsrådgiver Martine Laeng i Oslo politidistrikt at Oslo-politiet tirsdag var i Hamar.

Vurderte eksklusjon

Kahlid Ahmed er fra Somalia. Han er Utøya-overlevende, og en sentral lokalpolitiker i Hamar og Hedmark. Han sitter både i kommunestyret og fylkestinget, og er varamedlem til formannskapet i Hamar kommune.

I fjor høst la han ut hatefulle ytringer mot jøder på Facebook. Ytringene kom i forbindelse med Gaza-konflikten, og mange reagerte på ytringene.

Styret i Hamar Arbeiderparti vurderte å ekskludere Ahmed. Men han tok i ettertid avstand fra det han skrev. Dermed snudde Arbeiderpartiet, og lot være å ekskludere ham.

Prioriterer hatkriminalitet

Men politiet bekreftet den gang at de startet etterforskning av Ahmeds jødehets. Kriminalsjef Rune Strand ved Hamar politistasjon sa at hatkriminalitet og ytringer som rammer andre skal prioriteres.

Politiet vil ikke si om tirsdagens avhør har sammenheng med jødehetsen.

Både leder i fylkespartiet, Bente Elin Lilleøkseth, og ordfører i Hamar, Morten Aspeli, ble i går orientert om avhøret av Kahlid selv. De vil ikke si noe mer til HA. Heller ikke Ahmed selv har vært tilgjengelig for kommentar.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

    Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

    Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
    Foto: Even Management/Skoda Motorsport.
  • Politiaksjon Brumunddal

    Politiet aksjonerte tirsdag mot et spisested i Brumunddal. En person som er tilknyttet bedriften er pågrepet. Vedkommende er siktet for bruk og besittelse av narkotika. Minst fem politibetjenter og én hund har aksjonert i flere timer ved spisestedet, skriver HA.