NRK Meny
Normal

Lokal treindustri hjalp ikke NorDan

Nærheten til skogen og råstoffet betyr ingenting for NorDan i Åsnes. Vindusfabrikken med 75 ansatte blir lagt ned, selv om de ligger midt i landets største skogfylke.

Nordan, Åsnes

NorDan i Åsnes har ikke hatt noen fordeler av å ligge midt i et stort skogfylke.

Foto: NRK

Vindusfabrikken har ikke hatt noen konkurransefordeler av å ligge midt i Norges største skogfylke

Alt råstoffet til vindusproduksjonen i Åsnes blir nemlig importert. Trevirke fra Finland, glass fra Polen og beslag fra Kina.

Bruker ikke norsk treverk

– Råstoffet er en internasjonal handelsvare, sier Ivar Horsberg Hansen i Norsk Trevirke.

Mange av deres medlemmer, som lager dører, vinduer, trapper og innredninger, bruker ikke spesielt mye norsk treverk. De importerer eller kjøper fra importfirmaer.

– Sånn sett betyr det lite hvor bedriften ligger, sier Horsberg Hansen.

Dermed har ikke vært til noen hjelp for NorDan vindusfabrikker, at de ligger midt i landets største skogfylke, og har umiddelbar nærhet til råstoffet.

75 arbeidsplasser blir borte fra nyttår, når fabrikken i Åsnes blir lagt ned .

I oljeskyggen

Tømmer

Utsiktene for treindustrien i Innlandet er ikke de beste, mener Ivar Horsberg Hansen i Norsk Trevirke.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fabrikknedleggelsen kan være nok et eksmpel på at det koster å ligge i den såkalte oljeskyggen. Ivar Horsberg Hansen sier utsiktene for trevareindustrien i Innlandet ikke er de beste.

– Det er vanskelig å spå noe om fremtiden. Men vi ser i andre deler av landet, der det er større aktivitet relatert til oljeindustrien, at det skaper mer aktivitet også i trevarebransjen, for eksempel i Stavanger-området, sier Horsberg Hansen i Norsk Trevirke.

Vanskelig i høykostland

Høyres næringspolitiske talsmann på Stortinget, Gunnar A. Gundersen er selv skogeier og bor i Åsnes der vindusfabrikken NorDan med 75 arbeidsplasser legges ned.

Han mener Hedmark mangler privat eierskap i bransjen, og at det også handler om kulturelle ting.

– Det er uhyre komplisert å produsere noe i et høykostland som Norge. Man må begynne å samarbeide der det går an og konkurrere der en skal konkurrere, sier Gundersen.

Han mener vi snarest må etablere en annen kultur til det å være konkurransedyktige i et høykostland, hvis vi skal lykkes.

Les også: