Hopp til innhold

Helsepersonell melder ikke fra til barnevernet

– Det er dystert å se at antallet bekymringsmeldinger til barnevernet fra helsepersonell går ned, mens det totale antallet bekymringsmeldinger går opp.

I følge en undersøkelse er det færre i helsevesenet som melder fra om mulige overgrep eller omsorgssvikt mot barn til barnevernet.

Ifølge en undersøkelse utført av fylkesmannen i Oppland er helsepersonell lite flinke til å melde fra til barnevernet om forhold det kan være grunn til å undersøke nærmere. Det opplyser Tony Heyerdal hos fylkesmannen i Oppland

Det sier Tony Heyerdal hos Fylkesmannen i Oppland.

En ny undersøkelse blant barnevernslederne i kommunene i Oppland er helsepersonell lite flinke til å melde fra til barnevernet om forhold som det kan være grunn til å undersøke nærmere.

Av de om lag 1800 bekymringsmeldingene barnevernet i Oppland mottok i 2012 kom bare 260 meldinger fra helsepersonell, og svært få av disse kom fra fastleger og sykehus.

I 2010 gjennomførte fylkesmannen den samme undersøkelsen. Da var andelen bekymringsmeldinger til barnevernet fra helsepersonell høyere, med totalt 425 av totalt 1750 bekymringsmeldinger.

Journalføres ikke

En av gruppene som er flinkest til å melde fra til barnevernet ved mistanke om vold, overgrep eller omsorgssvikt er naboer og skolevesenet.

Fylkesmannen i Oppland er derfor bekymret over andelen bekymringsmeldinger fra helsepersonell går ned, siden de tross alt har meldeplikt.

– Vi blir jo nysgjerrige på hvorfor antallet bekymringsmeldinger fra helsetjenesten går ned, så nysgjerrige at vi ønsker å forske på området, medgir Heyerdal.

Han har lagt spesielt merke til at det omtrent ikke hadde kommet noen bekymringsmeldinger fra fastleger og tannleger i fjor, steder hvor barn ofte er innom.

I tillegg påpeker Heyerdal at eventuelle mistanker om overgrep og omsorgssvikt sjeldent føres ned i journalen.

– Det må gis en bedre opplæring på hva dokumentasjonsplikten faktisk innebærer, sier Heyerdal.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bekymringsmelding

Tony Heyerdal sier det siste årene har vært et stort fokus meldeplikt overfor barnevernet rettet mot helsepersonell

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Underrapportering

Barnevernstjenesten er også bekymret over tallene, som taler om terskelen for å melde fra til barnevernet fortsatt er høy, også blant dem som har plikt til å si ifra.

– Jeg tor mange har et ønske om å være veldig sikre før de melder fra til barnevernet, også innen helsevesenet. Men grunnen til å tro at noe er galt er nok til å si ifra. Så er det er barnevernets oppgave å undersøke om det dreier seg om omsorgssvikt eller mishandling, forklarer Inger Jevne, barnevernsleder i Lillehammer kommune.

Hun mener det er noe som ikke stemmer når naboer og andre som ikke har meldeplikt oftere henvender seg til barnevernet enn helsepersonell.

– Da er det er grunn til å tro at det er en del underrapportering i helsevesenet, sier Jevne.

«Du ser det ikke før du tror det»

Barnevernslederen sier hun er glad for at fylkesmannen nå har tatt tak i dette og følger opp.

Samtidig vil Jevne trekke frem et godt ordtak hun fikk høre under et møte i Vestfold, om terskelen for å ta kontakt med barnevernet hvis man har mistanke om at et barn trenger hjelp.

– «Du ser det ikke før du tror det», og det har noe med at man må våge å tro at vold og overgrep faktisk skjer, overalt.

Flere saker fra Innlandet