NRK Meny
Normal

«Hvis vi skal stimulere til økt matproduksjon, må det lønne seg å produsere mye mat»

Bønder som har garden som hovedarbeidsplass, skal og bør tjene mest, sa landbruksminister Sylvi Listhaug i sin tale til bøndene på Norges Bondelags årsmøte i dag.

Sylvi Listhaug på Bondelagets årsmøte

Listhaug snakket om det hun har gjort i så mange taler nå, at samfunnet har utviklet seg, til det bedre til tross for motstand fra mange undervegs mot endringene.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Samfunnet er i endring, og vi må endre oss med det, sa Listhaug.

Landbruksministeren ga ikke etter på noe punkt mot det presset og den massive kritikken hun har fått etter jordbruksforhandlingene. Tvert imot holdt hun fast på nødvendigheten av endring.

Reven i hønsegården

– Jeg er tildelt mange karakteristikker. En av dem er at jeg er reven som er sluppet inn i hønsegården. Reven er ikke det dummeste dyret. Reven sørger for å ha flere utganger. Så hva sier reven? Eller, what does the fox say, som Ylvis-brødrene synger, sa Listhaug, og svarte sjøl:

– Forandring fryder – etter hvert.

Deretter gjentok Listhaug det hun har gjort i så mange taler nå, at samfunnet har utviklet seg, til det bedre til tross for motstand fra mange undervegs mot endringene. Spinnemaskinene, skepsisen til fjernsynet, post i butikk.

Gårsdagens løsninger fungerer ikke for framtida. Det er naivt å tro at det som fungerte for 10,30 eller 50 år sida fungerer framover

Landbruksminister Sylvi Listhaug

– Men også norsk landbruk har endret seg voldsomt. For over hundre år siden var nesten alle bønder, nå utgjør bøndene to prosent. Men tar vi med hele verdikjeden er landbruket en betydelig næring. Men den har endret seg som følge av teknologiske nyvinninger og politisk utvikling, sa Listhaug.

– God til å prate for seg

Listhaug på Bondetinget
På landsmøte til Norges bondelag i dag, så svarte landbruksminister Sylvi Listhaug på bøndenes spørsmål, for første gang etter årets landbruksoppgjør. Men både leder for bygdeungdommen og Oppland bondelag er skuffet over svarene de fikk.

Se tv-innslag om Listhaugs besøk på Bondetinget

– Hun er god til å prate for seg, sier leder i Hedmark Bondelag Einar Myki. Men noe klokere ble han ikke, sier han.

Han har hørt henne si det samme før.

– Jeg er fortsatt glad for at Listhaug er minister i en mindretallsregjering, og at hun må forholde seg til Stortinget.

Vi kan ikke fortsette effektiviseringen til det er igjen en gard pr bygd

Einar Myki, leder i Hedmark Bondelag

17. juni skal Stortinget behandle jordbruksoppgjøret.

Einar Myki

Einar Myki synes landbruksministeren er god til å prate for seg. Men enig er han ikke.

Foto: Privat

– Jeg forventer at Stortinget setter ned en del stolper om hva slags kriterier som skal ligge til grunn ved neste tilbud fra Sylvi Listhaug. Hvis hun forholder seg til det blir vi nok enige.

Reguleringer

Listhaug sa at landbruket også er en historie om sterkere regulering.

– På 70-tallet kom høyere tilskudd til bøndene. Men næringsfriheten ble mindre. Konsesjonsgrensene kom. Kvoteordningene i 1983. Hva er resultatet av den politikken dere ønsker mer av? spurte Listhaug bondelagsforsamlingen på Lillehammer. Igjen svarte hun sjøl:

– Økende imoport av saue- og lammekjøtt. Overproduksjon av svin og egg. Og vi har en stor utfordring i å få unge til å overta som gardbrukere.

Naivt å tro på gammel politikk

– Gårsdagens løsninger fungerer ikke for framtida. Det er naivt å tro at det som fungerte for 10, 30 eller 50 år sida fungerer framover, sa Listhaug, og viste til at det er forsvunnet 130.000 bruk de siste 50 åra. Hun benektet at regjeringen har gasset på i strukturpolitikken.

– Det er ikke det vi gjør. Vi slipper litt opp på bremsen. Vi vil ha mindre regulering.

Myki mener regjeringens politikk akselererer nedleggingen av bruk.

– Vi kan ikke fortsette effektiviseringen til det er igjen en gard pr. bygd, ssier han.

I sin tale understreket Listhaug at hun HAR samme mål som Bondelaget. Hun vil ha landbruk over hele landet. Hun vil øke matproduksjonen.

– Men da er det nødvendig med en kursendring. Og hvis vil skal få unge til å bli bønder må vi snakke landbruket opp. Det gjelder meg. Det gjelder dere, sa Lishaug.

Sylvi Listhaug og Lars Petter Bartnes

Landbruksministeren med den nyvalgte lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Foto: Geir Olsen / NTB/Scanpix

.

.

Flere saker fra Hedmark og Oppland

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lundby i ledelsen

    Maren Lundby fra Kolbu fortsetter å imponere, og leder etter første omgang i dagens verdenscuprenn i hopp. Hun fikk trekk av dommeren etter en ustø landing, men leder likevel med 7 poeng.

  • Stoppet med hasj i bilen

    En bilfører ble i natt stanset av politiet på Fylkesvei 222 i Hamar, mistenkt for å være påvirket av alkohol. Det ble også funnet en mindre mengde hasj i bilen. Det har blitt tatt blodprøve av mannen, og politiet har opprettet sak.

  • Brann i Parkgata i Hamar

    Det ble i natt meldt om røykutvikling i Parkgata i Hamar. Nødetatene rykket ut til stedet. Det siste seg å ha tatt fyr i ei dyne, grunnet røyking på senga. Brannen ble slukket uten å resultere i personskader.