NRK Meny
Normal

Humledreperne får stå...foreløpig

De mistenkes for drap på humler og bier. Men i Storgata i Elverum får parklinden stå til sentrale myndigheter krever at det fjernes.

Farlige lindetrær

Storgata i Elverum har rundt 20 parklinder som mistnekes for å drepe humler og bier, sier Ole Petter Hoem i kommunen.

Foto: Per Magnussen / NRK

– Vi må få klare, nærmest ordre om at dette må fjernes. Så det er ikke noe vi gjør i hui og hast nå. Vi venter på nasjonale føringer, sier vegsjef Ole Petter Hoem i Elverum kommune.

Humle

Humler og bier dør i stort antall

Foto: Bjørn E. Halvorsen

I sommer ble det kjent at et av de vanligste bytrærne, parklinden, er mistnekt for å drepe humler og bier i stort omfang.

Grønt og fint

I Storgata i Elverum står lindene fine og frodige på rekke og rad. Og der får de altså stå inntil sentrale myndigheter krever noe annet.

Fra hele landet har folk meldt om døde humler og bier under lindetrær i bygater og parker.

– Vi har fått høre nå fra vår konsulent at det nå advares fra forskerhold mot å bruke lind fordi humler og bier ikke tåler blomstersafta og faktisk dør av den, sier Hoem.

Parklind dreoer humler

Humledreperen er vakkert rammet inn av stakitt

På byplankartet har han tegnet inn hva slags trær som er plantet. I Elverum er det ikke flere enn rundt 20 lindetrær, og flere blir det heller ikke nå. I stedet planter de bjørk og lønn og rogn og kirsebær.

Viktig for maten vår

Det blir færre og færre bier og humler i verden, og det er alvorlig, for det er humler og bier som står for pollinering av blant annet bær og frukt.

Forskerne tror det er sukkerstoffet mannose fra linden som dreper insektene, kanskje i kombinasjon med planteverngifter. Men parklind finnes svært lokalt, og bier og humeler dør overalt, så forskerne tror hovedårsaken er en annen og mer sammensatt..

Dyrt å bytte ut

Men hvorfor ikke bare bytte ut trærne med en gang?

Fordi det er dyrt.

I Storgata er lindetreærne plantet på fortauet og de er innrammet av jernstakitt.

– Det vil koste rundt 35.000 kroner å bytte ett tre. I Elverum betyr det en samlet kostnad på 700.000 kroner, sier Hoem.

Treet er ennå ikke svartelistet av myndighetene. Miljødirektoratet ser på saken. Så foreløpig venter kommunen

– Men pr. i dag er vi bare lei oss for at det er slik, sier Hoem.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hedmark slo Oppland i TV-aksjon

  Hedmark slo Oppland i TV-aksjon til Unicef. Vel 8.9 millioner kroner er kommet inn i Hedmark, mens i Oppland er summen til nå vel 8,1 million kroner. Beste kommune i Hedmark er Engerdal, mens innbyggere i Lesja ga mest i Oppland.

  Bøssa TV-aksjonen 2017
  Foto: Anette Torjusen / NRK
 • Nei til burgere og dagligvarer

  En ny handelsanalyse tilrår at det at det ikke bygges hverken dagligvarebutikk eller McDonald's på Østerdalsporten, ved nye riksveg 25 og riksveg 3 på Grindalsmoen i Elverum. Det skriver Østlendingen. Elverum kommune har bestilt rapporten.

 • Over og ut for omstridt kunstverk?

  Nord-Fron kommune vil ifølge GD kreve at det omstridte kunstverket i Kvam avsluttes. Idag møter kommunen folk for kunstprosjektet for å drøfte situasjonen, etter reaksjonene som har kommet. Både kunstkomiteen og Oppland fylkeskommune deltar på møtet.

  Festet i Kvam
  Foto: Per Fredriksen