NRK Meny
Normal

Lillehammer solgte seg for billig!

Lillehammer solgte merkevaren sin etter forrige OL for billig. Det mener samfunnsforsker Tor Selstad ved Høgskolen i Lillehammer

Professor Tor Selstad
Foto: NRK

Lillehammer-OL 1994
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

- Glem det at man skal klare å gjenskape folkefesten i Lillehammer fra 1994, sier Selstad. Oslo trengte merkevaren til Lillehammer og alpinanleggene. Resten av festen tar de sjøl.

Selstad mener det kan koste mer enn det smaker for Lillehammer i årene framover.

Vil ha det meste sjøl

Tor Selstad viser til at Oslo ved samarbeid får det de trenger aller mest ved å slå seg sammen med Lillehammer.

- Men på de områdene de vil ha sjøl eksluderer de halve Innlandet, sier han og viser til at OL-hallene på Gjøvik og i Hamar ikke blir med i en OL-søknad. For det er anlegg som Oslo vil ha sjøl Han tror folk kan glemme den store folkefesten i Lillehammer ved at bob og akeanleggene i Øyer blir brukt.

- Det vil knapt merkes i byen. Heller ikke at alpinanleggene i Kvitfjell og Hafjell blir brukt tror han skaper den store folkefesten.

- Det er store mediebegivenheter, men det er vel mest det det er, sier han. Han stiller spørsmålstegn ved hva Lillehammer egentlig får igjen.

- I beste fall opprettholder det minnet om Innlandet, sier Selstad.

Uaktuelt med Hamar og Gjøvik

Ordfører i Oslo Per Dietlef Simensen sier at Hamar og Gjøvik ikke er med i søknaden fordi de har fått krystallklar tilbakemelding om at søknaden ikke bør inneholde mer enn to steder.

- Hadde vi hatt med Gjøvik og Hamar i søknaden ville vi ha vært helt uaktuelle, sier Dietlef Simonsen.

Han viser også til at anleggene bør ikke ligge mer enn en halv times kjøring fra arrangørbyen. Ut fra det argumentet ligger Hamar et kvarter for langt unna Lillehammer.  Dietlef Simonsen innrømmer likevel at ved å ikke ta med Hamar og Gjøvik vil Oslo få bygd noen haller som de har lengta etter lenge.

Kan ødelegge samarbeid

Tor Selstad mener eksluderingen av Hamar og Gjøvik kan føre til store utfordringer om samarbeid i Innlandet i framtida.

- Vi står foran store utfordringer om samarbeid om både Innlandsuniversitet og fylkeskommune, sier Selstad. Han tror det som har skjedd rundt OL-søknaden kan bli en dyrekjøpt erfaring for Innlandssamarbeidet.