NRK Meny
Normal

Lillehammer blir UNESCO litteraturby

Lillehammer får UNESCO-status som litteraturby. Sjefen for litteraturfestivalen jublet da hun fikk nyheten.

Marit Borkenhagen

UNIK MULIGHET: Å få UNESCO-status gir oss en unik mulighet til å utvikle Norsk Litteraturfestival på Lillehammer videre, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Etter flere års arbeid gjennom to søkerrunder, ble det kjent tirsdag kveld at Lillehammer blir en av UNESCO-Creative City som litteraturby.

Det var avisa Gudbrandsdølen Dagningen som først omtalte saken.

Tror på nye muligheter

– Vi har jobbet lenge for å bli en del av dette nettverket og jeg tror det vil åpne mange muligheter for oss, sier Marit Borkenhagen, leder for Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Dette gir litteraturfestivalen i Lillehammer muligheter til å samarbeide med anerkjente litteraturbyer som Krakow og Edinburgh.

UNESCO-Creative City består nå av 180 byer innenfor litteratur, film, musikk, håndverk, design, media-kunst, og gastronomi. Bergen ble UNESCO City i gastronomi i 2015, og har vært det eneste norske medlemmet fram til Lillehammer ble med i litteraturnettverket i dag.

Olav Brostrup Müller

STOLT: – Det er ikke mange som kan sette UNESCO ved siden av kommunevåpenet sitt. Det kan vi nå, sier kultursjef Olav Brostrup Müller.

Foto: André Løyning

– Unesco-statusen gir oss en utrolig mulighet til å markedsføre og utvikle byen videre, sier kultursjef Olav Brostrup Müller.

– En stor anerkjennelse

– Dette er en stor anerkjennelse og en stor mulighet for oss. Vi har søkt før uten å nå opp og vi har ventet i spenning om vi ville nå opp denne gangen. Det gjorde vi, sier Espen Granberg Johnsen.

Han er glad for den nye statusen som byen hans har fått.

– Det er kjempegledelig og morsomt for alle som er engasjert i litteratur og som har jobba for det. Mange har æren for at dette prosjektet kom i havn.

Formålet med UNESCO-Creative City er at byene gjennom samarbeid og utveksling skal arbeide mot en felles forståelse av kulturelt mangfold og bærekraftig urban utvikling, hvor de bruker statusen og sin nye kunnskap til å satse på kreative næringer og kulturturisme.

– Dette tror jeg vil bety mye for Lillehammers anseelse ute i verden. Kanskje mer en jeg og mange andre vet nå, sier ordføreren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Mot kald helg

    Det blir stort sett kuldegrader i Hedmark og Oppland i helga, seier meteorologen. Laurdag blir det truleg skya med enkelte sludd og snøbyer, og det kan også bli tåke i låglandet. Men likevel kan vi vente nokre solgløtt inn i mellom. Søndagen blir det bra vêr ifølgje meteorologen.

  • Elg langs vegane

    Det er mykje elg som går langs vegane i både Hedmark og Oppland i ettermiddag. Vegvesenet ber bilistar vere obs på dyra, og seier det mellom andre stadar er elg ved vegen på Rv 3 i Gjøvik-området, Rv 4 ved Harestua og langs E6 ved Brumunddal.

  • Trafikken går sakte

    PÅ E6 mellom Kolomoen og Harmar er det saktegåande trafikk. Det er stor trafikk gjennom vegarbeidsområdet, og køen heng igjen etter oppryddinga ved Uthus i Stange tidlegare i ettermiddag.