Uro i Ap etter skolevedtak

Det ble et dramatisk møte da kommunestyret i Lillehammer vedtok ny skolestruktur. Arbeiderpartiet overprøvde sitt eget medlemsmøte. Det skaper uro i egne rekker.

Lillehammer kommunestyre

VEDTOK SKOLENEDLEGGELSER: Kommunestyret i Lillehammer vedtok skolenedleggelse etter at Aps gruppe trosset sitt eget medlemsmøte.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Det endelige vedtaket ble å legge ned fire skoler fram til 2018. Dette er skolene Buvollen, Saksheim, Ekrom og Kringsjå.

De folkevalgte avgjorde også at Jørstadmoen skole skal bygges ut, og at det blir bygget helt ny skole i bydelen Nordre Ål.

Arbeiderpartiet sikret flertallet, til tross for at medlemsmøtet i partiet mandag kveld stemte for å beholde grendeskolene.

Det som skjedde på møtet er blitt betegnet som et kupp: 21 grendeskoleaktivister meldte seg inn i Arbeiderpartiet, møtte på medlemsmøtet og klarte å vippe flertallet til å beholde skolene. Etter vedtektene i partiet skal kommunestyregruppa følge det medlemsmøtet bestemmer. Det gjorde de ikke.

– Folk skal kunne påvirke beslutningene, men helst i mer enn i enkeltsaker, sa Arbeiderpartiets varaordfører Ingunn Trosholmen.

– Dramatisk og opprørende

Jan Petter Hammervold var en av tre Ap-representanter som stemte for å opprettholde grendeskolene. Før møtet uttalte han til NRK at han tok det for gitt at kommunestyregruppa ville følge medlemsmøtets vilje.

Jan Petter Hammervold

OPPRØRT: Kommunestyrerepresentant Jan Petter Hammervold er sterkt uenig i det partifellene i Arbeiderpartiet har gjort.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Etter møtet er han opprørt:

– Jeg er utrolig overraska. Dette er ganske dramatisk. Medlemsmøtet er den høyeste myndighet mellom årsmøtene. Det står i vedtektene, sier Hammervold.

Trosholmen mener de ikke kunne la seg styre av et medlemsmøte med så mange nyinnmeldte aktivister.

– Demokrati sikres gjennom valg av folkevalgte der representanter stiller for et program de skal følge. Det skaper forutsigbarhet, sa varaordfører Trosholmen.

Hammervold mener framstillingen av at medlemsmøtet ble kuppet av en aksjonsgruppe, er feil.

– Det er et argument som ikke holder. De så at det var nødvendig å være medlem i et parti for å kunne påvirke utviklinga i egen bygd, sier Hammervold.

Aps gruppe trosse medlemsmøtet

GRUPPEMØTE: På Aps gruppemøte i forkant av kommunestyremøtet ble representantene stilt fritt til å stemme som de ville.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Venstre truet med brudd

Lillehammer Arbeiderpartis samarbeidsparti Venstre beskrev det som et kupp da rundt 20 personer fra Buvollen meldte seg inn i Arbeiderpartiet, og truet med å bryte samarbeidet i kommunestyret.

Det satte Arbeiderpartiet i en alvorlig klemme. Til slutt endte de på noe som gjør Venstre fornøyd.

– Kvaliteten på undervisningen er det viktigste. Vi vil ha best mulig skole for flest mulig, og tar ansvar for hele kommunen. Vi skal sikre kommunen god økonomi. Derfor gjør vi det vi finner mest ansvarlig, sa varaordfører Trosholmen.

Skuffelse i grendene

Det har vært et stort engasjement for skolene i Rudsbygd (Buvollen skole) og Saksumsdalen (Saksheim skole).

Ole Turvoll

SKUFFA: Ole Turvoll, far og FAU-nestleder på Buvollen, var svært skuffa over vedtaket.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Jeg må jo si at jeg er skuffet, sier Ole Alexander Turvoll fra Rudsbygda. Han er en av dem som mandag meldte seg inn i Arbeiderpartiet for å påvirke partiet i striden om skolenedleggelse eller ikke.

– Jeg er skuffet på barnas vegne, sier han, men sier at de var klar over at dette kunne bli utfallet. Derfor har foreldre ved Buvollen satt ned et utvalg for å vurdere opprettelse av privat Montessori-skole.

– Du meldte deg inn i Arbeiderpartiet nå nylig for dette. Melder du deg nå ut igjen?

– Nei, det har jeg ikke tenkt.