Leverer økologisk kjøtt rett til trendy restaurant

Mange økobønder sliter med å få solgt sine produkter. For et gårdbrukerpar fra Løten ble løsningen å levere direkte til en trendy restaurant på Grünerløkka i Oslo.

Jan Vardøen og Guro Sveberg

Restauranteier Jan Vardøen er fornøyd med avtalen han har med øko-bonde Guro Sveberg.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Myndighetene vil at vi skal spise mer økologisk mat, men det hjelper ikke økobøndene som har vansker mer å få solgt varene sine. Et ektepar fra Løten fant en løsning på problemet.

Viktig å vite

De selger nå ett dyr i uka til The Nighthawk Diner på Grünerløkka. Her trengs det mye kjøtt til sultne kunder, og helst skal biffene og burgerne være økologiske.

– Man kan jo få tak økologiske matvarer, men man vet ikke akkurat hvor de kommer fra, hvor økologiske de er og hvilke forhold dyrene har levd under. For oss er det viktig å ha kontroll over hele prosessen, og vite at dyrene har det bra, sier restauranteier Jan Vardøen.

Derfor har restauranten inngått en avtale med gården Halstenshov på Løten. I over 15 år har de drevet økologisk for å lage bedre og sunnere kjøtt til den norske marknaden.

Betyr mye

I Soria Moria-erklæringen fra 2005 lovet den nye rødgrønne regjeringen at 15 prosent av den norske matvareproduksjonen skulle bli økologisk innen 2015.

I dag, tre år før lovnaden skal være innfridd, er bare 1 prosent av maten økologisk. Takket være avtalen med restauranten kan Halstenhov investere i flere dyr og nytt fjøs.

– Uten denne avtalen så hadde ikke dette fjøset vært her, eller dyrene, sier bonde Guro Sveberg.

SE VIDEO: Sikret seg lukrativ avtale med trendy restaurant:

Video Leverer økologisk kjøtt til trendy restaurant

VJ: Arne Sørenes