NRK Meny
Normal

Lever ute i protest mot jernbaneutbygging

HAMAR (NRK): Øystein Krogsrud lover å bo under åpen himmel helt til han får svar fra Jernbaneverket på hvordan mjøsutsikten vil bli ved jernbaneutbygging.

Øystein Krogsrud

PROTESTERER: Med datamaskin og feltseng har Øystein Krogsrud installert seg utendørs i Hamar i protest mot Jernbaneverket. Striden handler om hvor synlig en ny jernbanetrasé mellom Mjøsa og byen vil bli.

Foto: Privat

Hamar skal få ny jernbanetrasé gjennom byen, og hvor skinnegangen skal plasseres har gitt grobunn for en langvarig konflikt mellom befolkning og Jernbaneverket.

I forrige uke ble det heist et seil seks meter opp i lufta ved mjøskanten i Hamar. Dette skulle vise hvor høy jernbanen og kulverten blir mellom byen og Mjøsa, hvis dette alternativet til slutt velges.

– Jernbaneverket mener at seilet er feilplassert, men det er vi ikke enige i. At de skaper et inntrykk at vi har gjort noe feil reagerer vi på, sier Øystein Krogsrud i aksjonsgruppa «Nåelleraldri».

Badet i Mjøsa

Han har overnattet ute for å protestere mot jernbaneverkets håndtering og har ingen planer om å trekke innendørs med det første. I morgentimene på tirsdag var Krogsrud klar for å gå enda lenger i kampen for saken.

– Jeg pleier jo å dusje på denne tiden av døgnet, så da er det jo naturlig å ta seg et bad. Dessuten handler jo hele saken om å bevare strandsona i Hamar, så slikt sett er et bad tematisk relevant, sier Krogsrud.

Åttemetersplanet sett fra Strandgata med seil

Åttemetersplanet sett fra Strandgata med seil.

Foto: Nåelleraldri

Sympatisører kommer med kaffe

Selv om han vil tilbringe mesteparten av tida ute, legger ikke kulda noen demper på aksjonsvirksomheten.

– Jeg følger med på sosiale medier og er i gang med å forberede et svar til Jernbaneverket etter det siste utspillet om seilet. Ellers kommer jo folk forbi her og stiller spørsmål, og noen har kommet med kaffe til meg, sier Krogsrud.

Jernbaneverkets Facebook-side for Intercity-utbyggingen har debatten tatt av med innlegg fra aksjonsgruppa og motinnlegg fra Jernbaneverket.

NRK har vært i kontakt med Jernbaneverket som står fast ved at seilet gir et feil inntrykk av hvordan jernbanen vil se ut i strandsona ved Hamar. Jernbaneverket viser til et innlegg på hjemmesiden sin hvor de skriver at seilet kan vise størrelsen på enkeltbygninger, men at det ikke viser hele virkeligheten i et så stort byutviklingsprosjekt.

21. desember skal kommunestyret i Hamar ta stilling til saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl