NRK Meny
Normal

Lever ute i protest mot jernbaneutbygging

HAMAR (NRK): Øystein Krogsrud lover å bo under åpen himmel helt til han får svar fra Jernbaneverket på hvordan mjøsutsikten vil bli ved jernbaneutbygging.

Øystein Krogsrud

PROTESTERER: Med datamaskin og feltseng har Øystein Krogsrud installert seg utendørs i Hamar i protest mot Jernbaneverket. Striden handler om hvor synlig en ny jernbanetrasé mellom Mjøsa og byen vil bli.

Foto: Privat

Hamar skal få ny jernbanetrasé gjennom byen, og hvor skinnegangen skal plasseres har gitt grobunn for en langvarig konflikt mellom befolkning og Jernbaneverket.

I forrige uke ble det heist et seil seks meter opp i lufta ved mjøskanten i Hamar. Dette skulle vise hvor høy jernbanen og kulverten blir mellom byen og Mjøsa, hvis dette alternativet til slutt velges.

– Jernbaneverket mener at seilet er feilplassert, men det er vi ikke enige i. At de skaper et inntrykk at vi har gjort noe feil reagerer vi på, sier Øystein Krogsrud i aksjonsgruppa «Nåelleraldri».

Badet i Mjøsa

Han har overnattet ute for å protestere mot jernbaneverkets håndtering og har ingen planer om å trekke innendørs med det første. I morgentimene på tirsdag var Krogsrud klar for å gå enda lenger i kampen for saken.

– Jeg pleier jo å dusje på denne tiden av døgnet, så da er det jo naturlig å ta seg et bad. Dessuten handler jo hele saken om å bevare strandsona i Hamar, så slikt sett er et bad tematisk relevant, sier Krogsrud.

Åttemetersplanet sett fra Strandgata med seil

Åttemetersplanet sett fra Strandgata med seil.

Foto: Nåelleraldri

Sympatisører kommer med kaffe

Selv om han vil tilbringe mesteparten av tida ute, legger ikke kulda noen demper på aksjonsvirksomheten.

– Jeg følger med på sosiale medier og er i gang med å forberede et svar til Jernbaneverket etter det siste utspillet om seilet. Ellers kommer jo folk forbi her og stiller spørsmål, og noen har kommet med kaffe til meg, sier Krogsrud.

Jernbaneverkets Facebook-side for Intercity-utbyggingen har debatten tatt av med innlegg fra aksjonsgruppa og motinnlegg fra Jernbaneverket.

NRK har vært i kontakt med Jernbaneverket som står fast ved at seilet gir et feil inntrykk av hvordan jernbanen vil se ut i strandsona ved Hamar. Jernbaneverket viser til et innlegg på hjemmesiden sin hvor de skriver at seilet kan vise størrelsen på enkeltbygninger, men at det ikke viser hele virkeligheten i et så stort byutviklingsprosjekt.

21. desember skal kommunestyret i Hamar ta stilling til saken.