NRK Meny
Normal

Lett å lure seg inn i Norge

Fremmedpolitiet opplever en mangedobling av ulovlige innvandrere inn til Norge. På de få kontrollene de har, pågriper de stadig flere.

Fremmedpolitiet opplever en mangedobling av ulovlige innvandrere inn til Norge. På de få kontrollene de har, pågriper de stadig flere.

Lett å lure seg inn i Norge

– Sjansen for å bli tatt er liten, sier politioverbetjent Reidar Skjønsfjell ved Fremmedpolitiet i Kongsvinger.

I hele fjor ble det utført 26 togkontroller, mens det går fire tog fra Sverige til Norge i døgnet.

Skjønsfjell er en av to ansatte i Fremmedpolitiet her, og de har hele Hedmark som ansvarsområde.

To kontroller etter ferien

NRK Hedmark og Oppland har vært med fremmedpolitiet på den andre kontrollen etter sommerferien. Stockholms-toget er på vei til Oslo. Politiet går ombord i toget på Charlottenberg.

Selv om politiet vet at det kommer inn ulovlige innvandrere på dette toget hver eneste dag, er dette bare den andre kontrollen etter sommerferien. Denne gangen har de to i fremmedpolitiet hjelp av folk fra politistasjonen i Kongsvinger og pågriper fem personer.

To ble bortvist til Sverige, to sendt til Hamar fengsel for falsk id, mens en person søkte asyl.
I forrige kontroll pågrep de seks personer som forsøkte å ta seg ulovlig inn i landet. De kunne tatt åtte til på samme togturen, men det var for lite politi.

Bare øker

Da NRK Hedmark og Oppland laget tilsvarende reportasje i fjor, tok fremmedpolitiet i snitt 1,2 personer per kontroll. Nå ligger antallet på fem-seks.

– Det har tydeligvis økt. I de tre siste kontrollene har vi tatt minimum fire forteller Skjønsfjell.

Reidar Skjønsfjell, politioverbetjent

– Vi hadde regnet med at fremmedpolitiet ville bli styrket etter 22. juli, sier politioverbetjent Reidar Skjønsfjell i Kongsvinger.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Hvilken utfordring er den største?

– Det er å få hverdagen til å gå opp i forhold til alt vi ønsker å få gjort. Med så få blir det så mye ugjort, og det er frustrerende.

– Håpet på flere

– Hva er ugjort?

– Det er flere togkontroller, og kontroller i restaurant- og rengjøringsbransjen. Det er ulovlig opphold overalt.

Etter 22. juli-rapporten regnet politiet med at grensekontrollen ville bli styrket.

– Hvorfor er dere ikke flere?

– Nei, jeg vet ikke. Det må du spørre politikerne om. Det er sikkert en prioriteringssak, sier politioverbetjent Reidar Skjønsfjell,

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.