NRK Meny
Normal

Lege: - Menn mer kjerringer

Er du og mann og føler du mangler piff? Årsaken kan være at du er blitt mer kvinnelig og mangler testosteron.

Fleskemage

Menn har fått tjue prosent mindre testosteron de siste tretti åra. Årsaken kan være mer stillesittende jobber og økt overvekt.

Foto: Styrk Fjærtoft Trondsen / NRK

De siste 30 åra har testosteronnivået hos menn sunket med rundt 20 prosent, viser forskning gjort ved Kreftregisteret og Oslo Universitetssykehus.

Menn mer kvinnelige

– Det betyr at vi er blitt mer «kjerringer», sier allmennlege og forsker Kjetil Høye ved legesenteret Medi3 Innlandet på Hamar. I programserien "Radiodoktoren" på NRK P1 i Hedmark og Oppland sier han årsaken kan være at vi har fått mer stillesittende jobber.

Lege og forsker Kjetil Høye

Radiodoktoren: Allmennlege og forsker Kjetil Høye gir råd om alt fra flass, svimmelhet, overvekt, diabetes, og migrene til føflekker, treg mage, depresjon og lykke i programserien 'Radiodoktoren' i NRK P1.

Foto: Stein S. Eide / NRK


–​ Tidligere var menn tømmerhoggere og hadde mer fysisk arbeid, nå er vi blitt mer «metroseksuelle», går med smykker og bruker hudkremer og parfymer som David Beckham og Leonardo di Caprio.

– Testosteronnivået hos menn er høyest om morgenen og faller utover dagen. Derfor våkner vi av og til med en «hard en».

Nivået faller med alderen, men menn er nok skapt til å ha et visst testosteronnivå hele livet, sier Høye.

En av ti mangler testosteron

Allmennlegen og forskeren jobber ved en mannehelseklinikk og treffer menn fra hele landet. Han sier det er individuelt når de forskjellige symptomene slår inn.

– Så mange som 10 % av alle menn over 40 år kan faktisk mangle testosteron, sier Kjetil Høye.

Mister piffen

Muskler

Mindre muskler: Menn er blitt mer kvinnelige. Årsaken kan være at mange menn mangler testosteron, viser ny forskning.

Foto: Skovdal & Skovdal / Colourbox

De viktigste symptomene på lavt testosteronnivå er manglende energi, tretthet og tomt batteri.

– Du er så sliten at du må legge deg på sofaen når du kommer hjem fra jobb. Økende vekt og spesielt stor mage, psykiske symtomer som depresjon, nedsatt arbeidshukommlese, nedsatt GPS-funksjon og nedsatt ordhukommelse. Og nedsatt «sexdrive» er andre negative følger av nedsatt testosteronnivå, sier Kjetil Høye.

Testosteron-tilskudd

Kjetil Høye oppfordrer menn som kjenner noen av disse symptomene å gå til fastlegen og ta en prøve for å sjekke testosteronnivået.

– Vi kan fylle på testosteron i form av gel, som du smører på kroppen og deretter injeksjon, som vi setter i baken hver 10.-12. uke.

Høye understreker at det er viktig å undersøke pasienten nøye først. Testosterontilskudd kan virke som bensin på bålet dersom mannen har begynnende prostatakreft, sier han.

– Nok testosteron gir mindre risiko for benskjørhet, diabetes, hjerte- og karsjukdom og ikke minst: Bedre livskvalitet, avslutter lege og forsker Kjetil Høye.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Sju siktet i Innlandet

    En mann fra Nord-Østerdalen, en fra sør i Hedmark, en fra Hamar, en fra Ringsaker, en fra Stange og to fra Vestoppland er siktet for nettovergrep etter Dark Room-etterforskningen i Innlandet, skriver Østlendingen. Alle er menn mellom 20 og 60 år.

  • Mange viltpåkjørsler i Innlandet

    Det har vært svært mange viltpåkjørsler i helga, og politiet råder bilistene til å kjøre forsiktig. Politiet i Innlandet har fått melding om 34 viltpåkjørsler; 17 rådyr, 15 elg, 1 hjort og 1 hare.

  • Løke: – Skal komme sterkere tilbake

    – Vi var rett og slett ikke helt med i dag, og vi bommet på for mange sjanser. Vi får ikke gjort noe med det nå, det er for seint, men vi skal komme sterkere tilbake, sier Storhamars Heidi Løke etter håndballjentenes tap i VM-finalen mot Frankrike.