NRK Meny
Normal

Lege frikjent etter knivdødsfall

Helsetilsynet mener kommunelege Inge Johansen i Sel i Gudbrandsdalen opptrådte faglig korrekt etter at en kvinne ble livstruende knivstukket.

Klikk på linken i venstre marg for å høre intervju med legen

Helsetilsynet startet tilsynssak mot legen på bakgrunn av en kritisk rapport fra lensmannskontoret i Sel som etterforsker dødsfallet.

En psykisk syk mann i 40-årene knivstakk 6. januar 2005 sin 84-årige mor i hjemmet på Otta. Kvinnen døde senere av skadene hun ble påført.

- Gjør vondt

Politiet skal blant annet ha reagert på at kommunelegen reiste fra åstedet før den knivskadde pasienten var fraktet til sykehus.

Kommunlegen skal også ha avslått å bruke ambulansehelikopter til pasienttransporten fra Otta til sykehuset Lillehammer.

 - Jeg har hele tiden vært av den oppfatning av at jeg har opptrådt forsvarlig, og har vært rimelig trygg på at resultatet ville bli slik. Men i ettertid kan man alltid ønske at ting hadde blitt gjort anderledes, sier Johansen til NRK.

- Gjør det vondt å få slik kritikk?

- Ja, det er klart, det gjør vondt, men man må prøve å være sterk.

Ikke faglig kritikk

I sin rapport konkluderer helsetilsynet med at kommunelege Inge Johansen i Sel gjennomførte adekvate undersøkelser og iverksatte korrekt behandling av den knivskadde eldre pasienten på åstedet.

Tilsynet mener det  ikke var krtitikkverdig at legen reiste fra stedet før ambulansen hadde tatt med seg pasienten. Kvinneb var da stabil og ambulansepersonell hadde ankommet. Det var heller ikke faglig nødvendig for legen å bli med pasienten i ambulansen, mener tilsynet.

Helsetilsynet mener imidlertid at ambulansehelikopter ville være en bedre løsning enn bruk av bilambulanse i den aktuelle saken. Men tidsgevinsten ville likevel ha vært liten, og tilsynet konkluderer også på dette punktet med at det ikke er grunn til å kritisere kommunelegen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • -Ta vel i mot bøssebærerne

  Nå i ettermiddag og kveld skal alle husstander i Hedmark og Oppland få besøk av bøssebærere fra TV-innsamlingsaksjonen. Fylkesaksjonsleder i Oppland, Wiggo Slåttsveen, ber folk ta vel imot dem. –Mitt mål for kvelden er selvsagt at vi samler inn mest mulig penger i Oppland, og målet er dessuten alltid å slå Hedmark, ler han.

  Wiggo Slåttsveen
  Foto: Marianne Duun Malmo / NRK
 • Surt tap for Elverum

  Elverums fotballherrer ble slått 0–1 på hjemmebane av Sandnes Ulf. Tapet gjør at Elverum fremdeles ligger på en utsatt nedrykksplass to kamper før sesongen er over.

 • Elverum ligger under

  Sandnes Ulf tar ledelsen 0–1 mot Elverum etter skåring av Axel Kryger. Da spøker det for Elverums håp om å berge plassen i 1. divisjon. Med to kamper igjen å spille ligger de to poeng bak Fredrikstad, som ligger på playoffplassen.