NRK Meny
Normal

Lavlandet får mest nedbør

Nedbørsområdet som trekker nordover svekkes gradvis. Jordskredvarselet som gjaldt 18 kommuner i Oppland og seks i Hedmark er derfor nedjustert til grønt nivå.

Elva Ula ved Uladammen

Elva Ula ved Uladammen.

Foto: Odd Ragnar Kristiansen (Bilde av Uladammen)

Det er fremdeles fare for lokalt intensivt nedbør i sørligere strøk av Hedmark og Oppland.

Her kan du følge værradar på yr.no

Søndag ettermiddag sendte Meteorologisk institutt obsvarsel om at det fra natt til mandag ventes lokalt mye nedbør i forbindelse med kraftige regnbyger. Meteorologisk institutt har mandag klokken 1030 nedjustert sine prognoser.

– Det kan fremdeles komme kraftige lokale nedbørsmengder i noe timer enda. Men det vil stort sett gjelde lavlandet, mer sør i Hedmark og Oppland, sier Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Lokalt kan det komme 20–30 millimeter nedbør på tre timer og totalt 30–50 millimeter over en 12-timersperiode.

Jordskredvarselet nedjustert

Siden nedbøren antas i hovedsak å komme i lavlandet vil dette derfor antagelig ikke påvirke smelteflommen. NVE har derfor nedjustert jordskredvarselet til grønt nivå, eller nivå 1.

Fredag oppgraderte NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) flomberedskapen i Lom, Skjåk, Vågå, Sel og Lesja til oransje, eller nivå 3. Gausdal Lillehammer, Sør-Fron, Nord-Fron, Ringebu og Øyer ble gradert til nivå 2 - gult. Dette står uendret mandag ettermiddag.

Flomfare – hva kan du gjøre?

I utgangspunktet bør du holde deg unna elver/bekker med stor vannføring, blant annet fordi erosjon langs elv- og bekkeløp kan utløse skredfare.

Sørg for å holde avløpsveier åpne. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna.

Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake.

Har du eiendeler/ gjenstander nær elv/innsjø i området hvor det er varslet flom bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden. De som oppholder seg i områder hvor det tidligere har oppstått skader som følge av flom bør være spesielt oppmerksomme. (Kilde: NVE)

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • – Meiner han prøvde å køyre på andre

    Politiet fekk melding om ein bilist som bevisst prøvde å køyre på fotgjengarar utanfor Strandtorget. Politiet var på staden i løpet av minutt. Ingen er skadd. Det har vore ein krangel mellom ein bærseljar og sjåføren, som er ein kjenning av politiet.

    Laster Twitter-innhold