NRK Meny
Normal

Lav ledighet, høy vikarmangel

Lav arbeidsledighet gir høy vikarmangel.

Pleie- og omsorg
Foto: Janerik Henriksson/Scan-Foto, FLT-PICA, Janerik Henriksson, code 50010

Varsler om stor vikarmangel

Fylkesdirektør i NAV Hedmark, Bjørn Lien, sier arbeidsgiverne har en stor utfordring foran seg for å få feriekabalene til å gå opp. Kommunenes rådmenn Lien har snakket med, melder om stor etterspørsel fra både kommunale og private bedrifter.

Være kreativ - start tidlig

Mange arbeidsgivere er allerede sent ute, og Lien mener en må være kreativ og tidlig ute for å sikre seg folk. Han råder bedriftsledere til å spørre sine egne ansatte om noen i familien kan være aktuelle, eller om de kjenner andre i bekjentskapskretsen.

Et annet råd er å oppsøke utdanningsinstitusjoner og skoler for å hanke inn studenter og annen ungdom til sommerjobbene.

Kritisk for helse- og omsorgssektoren

Den store bøygen er å få tak i folk til pleie- og omsorgssektoren. Der trengs det både faglært og ufaglært arbeidskraft til flere skift gjennom døgnet. Lien råder ledere for pleie- og omsorgsinstitusjoner til spesielt å ta kontakt med de skolene som har linjevalg for helse- og omsorg. Der vil en kunne finne motiverte elever som er villig til å tjene penger og få seg praksis.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS