Lastebilfører sa han kjørte byggevarer, ble tatt for smugling

Tollerne ved Østby tollsted fant søndag over 14.000 liter alkohol i en lastebil på veg over grensa. Sjåføren påsto at han kjørte byggevarer.

Tollbeslag

ALKOHOL: Sjåføren sa det var bygningsmateriell han hadde med seg, men det var stort sett bare alkohol i bilen.

Foto: Tollvesenet

– En nokså enkel sjekk av lasten viste at det stort sett ikke var noe annet en alkoholvarer i lasten, sier seksjonssjef ved Østby tollsted, Inge Emil Berg.

Han roser tollerne som var ute på patrulje og fattet interesse for lastebilen som kom over fra Sverige. Den ble kjørt av en polsk statsborger i 29-åra som sa han hadde 18 paller med bygningsmateriell i bilen.

– Dette er det desidert største beslaget vi har hatt. Det er mer enn dobbelt så stort som det nest største, sier Berg.

Lasten besto av 13.284 liter øl og 802 liter brennevin. Det utgjør 1 080 805 kroner i unndratte avgifter.

Laster kart, vennligst vent...

Det var tollerne var Østby i Trysil som var på tur til Engerdal og ble mistenksomme overfor lastebilen som kom fra Sverige.

– Stort i nasjonal sammenheng

Beslaget er altså de desidert største som er gjort ved Østby Bjerkholt Tollsted, men også i nasjonal sammenheng er dette et stort beslag, bekrefter Hilde Jenssen i kommunikasjonsenheten hos Tollvesenet.

– Dette er definitivt et av de større som er gjort, men tidligere i år stoppet vi også et vogntog på Svinesund med mer enn 22.000 liter alkohol, sier Jenssen.

I 2016 det beslaglagt mer enn 60.000 liter Brennevin, drøyt 30.000 liter vin og mer enn 560.000 liter øl på veg inn til Norge.

– Vi er jo klar over at det foregår mye smugling både her og andre steder på grensa, så dette er vel bare noe som konstaterer det vi allerede vet. Vi klarer å stanse noe, men trolig kommer mye smuglervarer inn i landet, sier seksjonssjef på Østby, Inge Emil Berg.

Bilen ble inndratt

Det er vanlig at biler som er brukt til smugling blir inndratt når de blir tatt, men denne lastebilen hadde ifølge Berg ingenting på vegen å gjøre.

– Akslingen på bilen var i så dårlig stand at den ikke burde vært på vegen i det hele tatt. Den ble satt på redningsbil og kjørt bort, sier han.

Tollerne fant også en sprettkniv og pepperspray i bilen.