NRK Meny
Normal

Nå kan du utdanne deg til miljøpsykolog

Studentene i det nye masterstudiet skal bli spesialister på alt fra avfallssortering til arbeidsmiljø.

Kildesortering på Hove

SØPPEL: Menneskers adferd når det gjelder kildesortering er en av temaene som blir aktuelle for de kommende miljøpsykologene. Illustrasjonsbilde fra kildesortering på Hovefestivalen.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Studiet er et mastergradsstudium ved Høgskolen i Lillehammer (Hil), og de første studentene starter allerede nå i høst. Det var Gudbransdølen Dagningen som først omtalte den nye mastergraden.

– Masteren er en spesialisering innen psykologi som ser spesielt på hvordan de fysiske omgivelsene påvirker menneskelig adferd og hvordan endringer kan endre adferd i positiv retning, sier dekan Tone Haraldsen ved Hil til NRK.

Renovasjonsselskaper bidrar

Hun sier at studiet har kommet i gang på grunn av at blant annet flere renovasjonsselskaper bidrar til finansiering. Både GLØR, HIAS og Mjøsanlegget er med på samarbeidet.

– Sammen med dem kan vi for eksempel se på hvordan ulike former for merking og tiltak kan bidra til bedre kildesortering, sier Haraldsen.

Tone Haraldsen

Dekan Tone Haraldsen har arbeidet i flere år med å få i stand mastergraden i miljøpsykologi.

Foto: Finn Olsen, HIL

Hun sier at det fysiske arbeidsmiljøet også vil bli en sentral del av studiet. Her vil studentene for eksempel se på hvordan utforminger av skjermer kan påvirke adferden til de ansatte.

Studiet er dimensjonert for 25 studenter, og det er rundt 10 studenter som starter høsten 2014.

Ønsker seg fagpersoner innen kildesortering

– Vi ønsker å bidra til bedre kildesortering og bedre håndtering av avfall, sier daglig leder Inge Morten Haave i GLØR.

Han sier at GLØR i alle år har vært opptatt av det tekniske rundt kildesortering og at de nå ønsker å vende seg mer mot hvordan de kan påvirke selve mennesket til å bli bedre til å kildesortere.

GLØR har gått inn med 200.000 kroner i finansiering til studiet over tre år, totalt 600.000 kroner.

– Det vi ønsker oss med å bidra til dette studiet er jo fagpersoner innen vårt fagmiljø, sier Haave, som håper at framtidens miljøpsykolog vil kunne bidra til å legge opp til enda bedre avfallssortering.

Han forklarer at de vil ha kontakt med studentene underveis i studiet, og at en del av den praktiske avtalen de har gjort med Hil innebærer at studentene får prosjektoppgaver innen deres bedrifter.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.

 • Ringsaker vokser enda mer

  Ringsaker kommune befester seg som den kommunen med flest innbyggere i Innlandet etter at de i fjor hadde en folketilvekst på 309 innbyggere, slik at de nå har 34 151 innbyggere. Det er likevel Hamar som øker mest med 332 innbyggere. Se veksten og nedgangen i din kommune her.

 • Los Bando til 14 land

  Filmen Los Bando er solgt til flere land etter at den ble vist for festivalpublikummet i Berlin denne uka. 14 land ønsker å vise filmen på kino.

  -Det er en bra start på det internasjonale salget, sier produsent Trine Aadalen Lo i Filmbin.