NRK Meny
Normal

Beslaglagt Lamborghini havner i retten

Bilselger Tony André Johansen går nå til tingretten for å få tilbake sin Lamborghini Aventador Roadster til over 5 millioner kroner som Tollvesenet har beslaglagt.

Lamborghini

LUKSUS: Bilen som ble beslaglagt likner på denne utgaven av Lamborghini Aventador Roadster som vises på nettsiden til TJ Auto. Utsalgsprisen i Norge vil trolig være rundt 5,5 millioner kroner.

Foto: TJ Auto

Eieren av selskapet TJ Auto på Roa i Oppland har hele tiden hevdet at det var en tabbe som førte til at bilen ble beslaglagt 27. februar i år.

Ifølge Johansen kjørte de feil da bilen skulle deklareres på grensen og kom over den gamle Svinesundbrua der tollstasjonen er nedlagt. Innen de rakk å snu var de blitt stanset av en toller, og bilen ble fratatt dem.

– Det var selvfølgelig klønete gjort. Men alle kan jo kjøre feil. Det er greit at du blir stoppet i en kontroll og at de slår ned på det der og da. Men en time etterpå, når de ser at alle dokumenter er i orden og at alt ok, så bør man jo løse opp i situasjonen i stedet for dra dette ut og lage et fortsatt problem, sa Johansen til NRK 3. mars i år.

Men norske tollmyndigheter har ikke sett på saken på samme måte, og halvannen måned senere er Lamborghinien fortsatt ikke kommet på plass på Roa.

Krever midlertidig forføyning

Tony André Johansen

OPPGITT: Daglig leder og eier av TJ Auto på Roa, Tony André Johansen, sier han er svært oppgitt over det som har skjedd.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Nå vil ikke Tony André Johansen vente lenger og går rettens vei for å få tilbake den italienske sportsbilen. 23. april er det berammet rettsmøte i Fredrikstad tingrett. Der vil han og advokat Eivind Bryne kreve såkalt midlertidig forføyning slik at bilen kan utleveres.

– Vi synes jo at det ikke skulle være nødvendig å bruke særlig lang tid på å avklare det faktum som her er helt åpenbart, sier advokat Eivind Bryne.

Han opplyser at bilen har en verdi på godt over 5 millioner kroner, og at det er svært viktig for TJ Auto å få den raskt inn i butikken slik at den kan bli solgt.

Bryne hevder at det aldri har vært meningen fra bilselgerens side å unndra seg avgifter eller moms. De ønsker nå at saken løser seg på best mulig måte, og sier de er avhengige av et godt samarbeid med tollvesenet og politiet for å avklare faktum.

– Dette er noe av det vakreste og "state of the art" når det gjelder utvikling av kjøretøy. Får vi signaler om at nå kan den hentes, så vil den jo bli vist til Biltilsynet og straks gå inn i forretningen og bli utstilt der for salg, sier han.

Tollvesenet holder en sportsbil til rundt 5 millioner kroner tilbake fordi eieren kjørte på grønn sone på Svinesund. Eieren fra Lunner sier han kjørte feil.

SE TV-REPORTASJEN: Denne reportasjen om Lamborghini-saken ble sendt i NRK 3. mars i år.

Har overlevert saken til politiet

Luksusbilen ble beslaglagt 27. februar av Tollvesenet, men beslaget er nå overført til politiet sammen med en anmeldelse, opplyser avdelingssjef Glenn Andersen ved regelavdelingen i Tollvesenet.

– Lamborghini-saken er ferdig fra vår side. Den er overlevert til politiet for avgjørelse. Det som er vanlig i denne type tollovertredelsessaker, er at hvis man har med seg varer som ikke er deklarert, så vil man bli bøtelagt og varene kan være gjenstand for inndragning. Om det skjer i dette tilfellet er helt opp til politiet å avgjøre, sier Andersen.

Han opplyser at Tollvesenet vil møte i retten og komme med innsigelser mot å utlevere bilen. Han ønsker ikke å kommentere hvilke innsigelser det dreier seg om og sier det vil bli lagt fram i rettsmøtet. Han er ikke enig i påstanden om at saken har tatt lang tid.

– Denne saken er blitt behandlet på ordinær måte og på lik linje med alle andre saker. Den annen part har jo selvfølgelig anledning til å komme med anførsler og innsigelser. Det er det også gjort i dette tilfellet. Og det behandler vi jo før vi overleverer saken til politiet, opplyser Andersen.

Politiadvokat Per Tore Olsen ved Østfold politidistrikt bekrefter at de nå sitter med saken.

– Vi har fått den inn til oss, men er ikke ferdige ennå. Det er en litt uvanlig sak for oss. Det er jo snakk om store verdier. Vi er usikre på om vi kommer til å være til stede i rettsmøtet 23. april, sier Olsen.

Italiensk luksus

Bilselger Tony André Johansen ønsker ikke å kommentere det juridiske i saken, men sier han er svært oppgitt over det som har skjedd.

– Denne saken går ekstremt mye inn på meg. Jeg synes det er helt latterlig at det har fått pågå så lenge og på denne måten. Jeg er en seriøs aktør som jobber og sliter og betaler skatt. Jeg mistenker at det bare er fordi dette gjelder en luksusbil at Tollvesenet har gått inn på denne måten. Ingen andre blir behandlet slik, sier han.

TJ Auto på Roa markedsfører seg som en annerledes bilforhandler og tilbyr flere italienske luksusbiler.

Bilen som er stridens kjerne skal være det første eksemplaret av en Lamborghini Aventador Roadster som er importert til Skandinavia. Utsalgsprisen vil trolig ligge mellom 5,5 og 5,7 millioner kroner.