Hopp til innhold

Overgrepstiltalt lagret nakenbilder fra Snapchat

Den overgrepstiltalte mannen fra Gudbrandsdalen sikret seg nakenbilder av mindreårige jenter fra meldinger de sendte ham på Snapchat.

Vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

BA OM NAKENBILDER: 20-åringen forklarte i Sør-Gudbrandsdal tingrett at han ofte hadde spurt jenter han fikk et slags forhold til om å sende ham nakenbilder eller videoer.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Snapchat er et program hvor man sender bilder til hverandre, som er tilgjengelige i opptil 10 sekunder før det forsvinner for mottakeren. Men ett annet program, Snapsave, gjør det likevel mulig å lagre bildet uten at avsender får vite det.

I Sør-Gudbrandsdal tingrett forklarte den tiltalte 20-åringen at han hadde en mobilapplikasjon som gjorde det mulig å lagre bildene han fikk uten at jentene visste det.

– Noen av dem visste det, men det var fåtallet. Mange av dem sendte det uansett. De sendte meg også videoer på Snapchat og på Skype, fortalte 20-åringen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

– Hvorfor ba du dem om bilder? spurte sorenskriver Elisabeth Løvold.

– Det var bare at jeg likte å se på jenter. Jeg vet ikke hvorfor leg lagret hvert fordømte bilde jeg fikk. Det ble bare slik, sa den tiltalte.

Omfattende overgrepssak

Det er en svært omfattende overgrepssak som Sør-Gudbrandsdal tingrett skal behandle de neste tre ukene. Den 20 år gamle mannen fra Gudbrandsdalen er blant annet tiltalt for to voldtekter, tre tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og 14 tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år.

Til sammen 46 jenter i alderen 12-18 år er fornærmede i saken. Da rettssaken startet mandag, erkjente mannen bare delvis straffskyld. Blant annet vedgikk han seksuell omgang med ei mindreårig jente på bare 12 år. Han erkjente også seksuell omgang med ei jente under 14 år og ei jente som var under 16 år.

Han vedgikk også å ha sendt seksualiserte bilder av seg selv til en rekke jenter og for å ha lagret seksualiserte bilder av jentene på sin PC.

Mannen nektet i retten for å ha smittet eller utsatt jenter for smitte med en kjønnssykdom slik han er tiltalt for. Han benektet også at han skal ha brukt vold eller trusler mot noen av jentene i saken.

Sendte bilder tilbake

Politiet har gjort flere beslag hos 20-åringen og blant annet gjort funn av det de mener er seksualiserte bilder og videoer av en rekke jenter. Bildene skal ha blitt funnet på to bærbare datamaskiner, to mobiltelefoner, en harddisk samt en minnepenn.

20-åringen forklarte i retten at han ofte bad jentene han hadde et forhold til om å sende ham bilder av seg selv. Deretter svarte han med å sende seksualiserte bilder av seg selv.

Under rettssakens første dag forklarte 20-åringen seg om de to mest alvorlige tiltalepunktene som omhandler voldtekt. I ett tilfelle erkjenner han at han hadde seksuell omgang med den mindreårige jenta, men avviste bestemt at han hadde brukt noen form for vold eller trusler.

I det andre tilfellet nekter han totalt for på ha hatt noen som helst seksuell kontakt med den fornærmede jenta.

Av aktor, statsadvokat Iris Storås, ble den tiltalte konfrontert med at det var funnet seksualisert bilder av den aktuelle jenta på en av hans datamaskiner.

– Det vet jeg ikke. Dette husker jeg rett og slett ikke, svarte 20-åringen.

Oppleves som krenkende

Statsadvokat Iris Storås sier til NRK at det har vært krenkende for jentene at den tiltalte har lagret bilder av dem.

– At han har hatt apper som har gjort det mulig å lagre bildene fra Snapchat har vært ukjent for fornærmede, og det oppleves ikke som greit for dem. Det har vært av vesentlig betydning for jentene som har vært forledet til å sende bilder at dette skulle være øyeblikksbilder, og at det ikke skulle lagres. Det har vært krenkende for dem, sier Storås.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal representerer samtlige av de 46 fornærmede jentene i saken. Også hun sier at bildelagringen har vært svært belastende for dem.

– De mister kontrollen på det de trodde var et øyeblikks hendelse. Det viser seg i stedet å være lagret, sier hun.

Braathen Hjortdal sier det er en stor grad av læring for ungdom i denne saken, nemlig at de må være svært forsiktig i å bruke denne type medier i slik kommunikasjon.

Flere saker fra Innlandet