NRK Meny
Normal

Irritert dommer stoppet Krogvold-utspørring

En synlig irritert lagmann Ørnulf Røhnebæk satte foten ned og ville ikke ha flere spørsmål om uttalelser Morten Krogvold kom med rett etter at Øygard-saken sprakk.

Morten Krogvold

Lagmannen sa stopp i utspørringa av Morten Krogvold.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Krogvold har hatt ca. 150 workshop i Vågå siden 1989. Han møtte Øygard da han ble ordfører. De har hatt to middager i løpet av de 16 årene han har kjent Øygard.

Krogvold fotograferte jenta en gang og møtte henne to andre ganger. Han møtte aldri Rune og Reidun Øygard sammen med jenta.

Les: - Jeg kom med noen idiouttalelser

– Idiotuttalelse

Det vakte stor oppsikt da Krogvold rett etter anmeldelsen uttalte at "Hvis Rune Øygard er skyldig, blir jeg den første astronauten på Pluto".

I retten i dag måtte han nok en gang fortelle om dette:


Krogvold fortalte om hvordan han fikk vite om anmeldelsen. Han ble oppringt av Øygard den 22.september. Da var han på veg til workshop i Vågå.

– Jeg var sjokkskadet. Det var det siste jeg kunne tenke meg. Torsdag etter kom jeg med den idiotuttalelsen min i lokalradioen. Jeg tenkte at jeg snakket til folk i Vågå. Jeg var redd for bygdedyret, sa Krogvold i retten.

–– Lørdag ringte jeg til Nettavisen og sa det var en uttalelse jeg ikke kunne stå for. To ganger seinere har jeg også dementert det. Det har likevel blitt ståend ved meg, og det forstår jeg, sier Krogvold, som beskrev seg som svært emosjonell i disse dagene.

Men til slutt fikk lagmann Ørnulf Røhnbæk nok og stoppet flere spørsmål om dette.

– Det er mange som har observert Øygard og jenta mange flere ganger enn Krogvold. Hvor relevant er disse uttalelsene han kom med, sa Røhnebæk som dermed parkerte flere spørsmål fra bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

– En vennlig person

Krogvold beskrev første gangen han møtte jenta:

– Hun var en utrolig vennlig person. Første gangen var hun veldig usikker og beskjeden, men hyggelig.

Krogvold tok bilder av henne i januar-februar 2011. Øygard fortalte at han hadde tatt seg av en jente som hadde dårlig sjøltillit, og at det hadde betydd veldig mye for hennes sjøltillit om bildene ble tatt, forklarte Krogvold i retten.

På våren kom Øygard og jenta til Oslo for å se på prøvebilder. Dette var i forbindelse med Larvik-turen.

Krogvold beskrev en positiv utvikling på jenta:

– Da jeg møtte henne igjen i Oslo syntes jeg hun hadde hatt en flott utvikling. Hun var mye mer offensiv, forklarte Krogvold.

Han opplevde at Øygard og kona hadde tatt på seg en slags fosterforeldrerolle for jenta.

Det virket som han brant for å hjelpe henne videre i livet. Da var det naturlig at jeg kunne bidra med dette. Det var en jobb som skulle betales, men det skjedde jo aldri, for politiet har negativene, sa Krogvold.