NRK Meny
Normal

Lager levende julekrybbe

Presten Christina Grevbo i Østre Toten går nye veier når hun skal formidle juleevangeliet. Det gamle bårehuset i Nordlia gjøres nå om til stall, og første juledag blir det gudstjeneste med levende folk og dyr i alle roller.

Lager levende julekrybbe

Christina Grevbo vil gi folk en opplevelse av åssen det egentlig var da Jesus ble født i en stall. Nå lager hun levende julekrybbe til gudstjenesten første juledag.

Foto: Jorun Vang / NRK

Kirketjenerne er i full sving med å få på plass Betlehemsstjerna. De har improvisert et stativ med trinse og ei sterk fiskesene slik at alt skal gå greit når stjerna skal heises på plass under gudstjenesten 1. juledag.

Artig utfordring

– Dette her er veldig moro, sier Frank Skjølås entusiastisk. Latteren sitter løst når han og Svein Erik Røise diskuterer hvordan de skal løse de ulike utfordringene som dukker opp. På taket av det gamle bårehuset var det småskog. Nå har Skjølås og Røise hogd alt vekk slik at det skal bli plass til et englekor.

Slik ser tradisjonelle julekrybber ut. Send oss bilde av julekrybben din, til ho@nrk.no eller legg på instagram med emneknagg #nrkhedopp

Etterlyser jesusbarn

Hør hvordan presten ser for seg årets førstejuledagsgudstjeneste

Presten i Nordlien kirke har helt klart for seg hvordan den levende julekrybben kommer til å bli. Et spett står nå fastfrosset i bakken. Der skal sauen stå i tjor. Maria skal komme ridende på eselet inn fra siden, og opp langs hovedveien fra porten skal de tre vise menn komme ridende på hest. Til høyre for det som blir stallen blir det ei bålpanne der gjeterne skal få varme seg.

Døra skal stå åpen inn i stallen og går det som Christina håper, så vil en nyfødt guttebaby ha rollen som jesusbarnet.

– Ja, jesusbarnet er ikke helt på plass ennå, ler Christina. Hun har likevel håp om at en nybakt mor skal ha lyst til å låne ut barnet sitt for å levendegjøre juleevangeliet . Hun er likevel åpen for at det akkurat i denne rollen åpnes for en dukke.

Største utfordring

For Christina er tanken bak hele prosjektet å gi folk et jordnært bilde av hvordan det kan ha vært i stallen i Betlehem da Jesus ble født. Ideen fikk hun av to esler som holder til på et jorde like ved kirka. Hver dag på veg til jobb kjørte hun forbi, og etter hvert kom tanken om hvordan hun kunne ta i bruk eslene.

Esler på et jorde i Nordlia

Disse eslene inspirerte presten til å lage levende julekrybbe.

Foto: Jorun Vang / nrk

En dag hun sto på kirketrappa og så mot det gamle bårehuset falt alt på plass. - Da så jeg jo stallen, sier hun. Nå er ideen på full fart til å bli realisert. Ifølge juleevangeliet skal det også være en okse i stallen, men det syns presten ble for skummelt. Hun ler og sier det er skummelt nok med hester om ikke hun skulle ha en okse der også.

Eslene ble imidlertid en utfordring. Uansett hvor mye de lokka med gulrøtter og annet godt, så ville de ikke rikke seg av flekken. Grevbo tenkte at hele planen hennes nå falt i grus, men så viste det seg at ikke mange kilometer unna var det ytterligere tre esler. Disse er både vant til folk og vant til å gå og kan til og med ris på. Dermed løste denne utfordringen seg.

Høytidelig moro

Utafor det som blir stallen ved Nordlien kirke i Østre Toten

Dugnadsinnsatsen er stor for å få til en levende julekrybbe ved Nordlien kirke første juledag.

Foto: Jorun Vang / NRK

Hele bygda er i sving for å få til den levende julekrybba. Noen stiller med sau, andre har sagt at de kan være gjetere. Hjelp til manus og dramatisering har hun fått og nå er det meste på plass, også en Maria som skal synge voggesang for det lille jesusbarnet.

Christina vil at gudstjenesten første juledag skal være høytidelig, men håper likevel at folk skal oppleve at det er morsomt og at de får en følelse av hvordan alt var den første julenatten for 2014 år siden.

Se tv-reportasje:

Presten i Østre Toten vil gjøre juleevangeliet med levende. Folk og dyr spiller alle rollene.