NRK Meny
Normal

Smed-elever lager jernroser til 22. juli-monument

På Norges eneste smedutdanning på Hjerleid i Dovre kommune jobber de denne uken med et spesielt prosjekt. De ti elevene smir hver sin jernrose som skal bli en del av et stort monument til minne om terrorofrene 22. juli.

Jernrose

Jernrosen skal symbolisere samhold.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

De arbeider med stål i en varm smie på Håndverksskolen på Hjerleid i Dovre kommune, nord i Gudbrandsdalen. Og de legger mye varme i arbeidet de gjør denne uka.

SE VIDEO:

Lager roser i jern

Videojournalist Reidar Gregersen.

De ti elevene på skolen er med på prosjektet Jernrosen. De skal lage hver sin jernrose til en stor skulptur til minne om terrorofrene 22. juli.

– Det er så mange som har blitt med fra så mange forskjellige land. Jeg har gått på skole her i bare ett år også får jeg allerede bli med på noe så stort. Det er spesielt, sier elev Martin Gundersen.

Vil vise samhold

Planen er at rosene som elevene på skolen lager skal bli en del av en stor fem meter høy statue.

Hjerleid

Produksjon av jernrose.

Foto: Reidar Gregersen / NRK
Hjerleid

To av smedelevene.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Kunstnerne Tobbe Malm og Tone Mørk Karlsrud har fått inn nesten 1000 roser til statuen fra hele verden. De skal symbolisere samhold på tvers av landegrensene etter 22. juli.

– Vi kjente oss så hjelpeløse og ville gjøre så mye etter 22. juli. Siden det finnes en tradisjon blant smeder i hele verden med at vi samarbeider om prosjekter, så ble det ganske naturlig for oss å starte prosjektet jernrosen, sier Tobbe Malm.

Det er foreløpig ikke avklart hvor statuen skal stå, men kunstnerne håper å få plassert den et sted i Oslo.

Imponert over elevene

Kunstnerkollega Tone Mørk Karlsrud er imponert over ferdighetene og engasjementet til elevene.

– De er kjempeflinke og veldig engasjerte, så det er utrolig moro å jobbe med dem. Det å komme ut av vår smie å jobbe med andre er veldig spennende, sier hun.

Og elev Kasper Holen Vik er fornøyd med resultatet.

– Dritbra. Den ser bra ut, og da er jeg fornøyd. Det er stort å få bidra til dette prosjektet, sier han.

Jernroser

Elevene synes det er artig å bidra til et 22. juli-monument.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Holder igjen penger til skoleløft

  Hedmark fylkeskommune holder igjen 73 millioner til oppgradering av Skarnes videregående skole. Grunnen er at kommunepolitikerne vil ut av Innlandet og inn i nye Viken, bekrefter Aasa Gjestvang, fylkesråd for videregående opplæring til Glåmdalen.

  Skarnes videregående skole
  Foto: Ann Kristin Mo
 • Mye snø gir økte byggekostnader

  Rydding av snø gir merarbeid og økte kostnader for en rekke byggeprosjekter. Bare på en byggeplass i Lillehammer har Veidekke AS hatt en merkostnad på rundt 600.000 kroner på grunn av snøen som må ryddes vekk. Det skriver GD.

 • Det blir Innlandet Venstre

  Venstre i Hedmark og Oppland slår seg sammen. Det blir Innlandet Venstre fra 1. januar 2020. Vedtaket ble gjort enstemmig på årsmøtene til de to fylkespartiene.