Potetbøndene jubler og fortviler på samme tid over årets rekordstore avlinger. Men hos chipsprodusenten Maarud på Disenå i Odalen er det liten tvil om at store avlinger er utelukkende positivt.
Årets poteter holder jevnt over høy kvalitet. Og med det store volumet kan innkjøperne hos Maarud og andre chipsprodusenter tillate seg å være mer kresne i sorteringen. Maarud mener at potetene fra årets avling fører til den beste chipsen noensinne.
– Vi produserer med poteter rett fra åkeren, så nå er chipsen på sitt beste. Selv om potetene stekes og tilsettes smak, er råvarene svært viktig for å få god kvalitet, sier Kenneth Hamnes, administrerende direktør i Maarud.
- Les også: Kan brenne inne med spritpoteter
– Slipper brent chips
På Toten er det også gode tider. Utviklingssjef Stein Rønne hos Kims på Skreia, gnir seg i hendene over høykvalitetschipsen som nå sendes ut i butikkene.
– Her på Toten har det vært en drømmesommer og det har gjort at opptagingen har gått veldig bra. Potetene har lite skader og det har fulgt med lite jord opp i kassene. Potetene er modne nå vi får dem og de har lavt sukkerinnhold. Da slipper vi chips som blir brent, forklarer han.
I år med dårlige avlinger har chipsprodusentene sett seg nødt til å kjøpe råvarer fra utlandet. Det er det ikke behov for i år.
Seniorforsker Svein Knutsen ved matforskningsinstituttet Nofima i Ås, er enig i at kvaliteten er svært bra for årets sesong.
– Sommeren har vært varm og veksten har vært god. Det betyr at potetene er helt modne når de blir tatt opp. Umodne poteter kan flasse, de kan få rart utseende og være vasne. Da blir også sluttproduktet dårligere, sier han.
- Les også: - Chips er verstingen
Mest for kjennerne
Selv om kvaliteten er viktig for produsentene, kan det være vanskelig for den jevne chipskjøper å kjenne kvalitetsforskjellen. NRK ga et utvalg folk en prøvesmak i Elverum, og felles for disse var at ingen merket noen forskjell. Hamnes i Maarud forstår at det ikke er så lett.
– Det er nok kanskje vi som er ekstra opptatt av chips som legger merke til den lille forskjellen. Men den er der, og det er nå chipsen er best, slår han fast.