Hopp til innhold

Lager farger for fargeblinde

GJØVIK (NRK): Forskere ved NTNU Gjøvik får internasjonal anerkjennelse etter å ha utviklet en programvare som skal hjelpe fargeblinde eller de som har nedsatt fargesyn.

Thomas Joschua Simon-Liedke og Anne Kristin Kvitle

Doktorgradsstipendiatene Thomas Joschua Simon-Liedke og Anne Kristin Kvitle Kvitle jobber ved fargelaboriatoriet på NTNU Gjøvik.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Jeg gleder meg til dette blir tilgjengelig slik at jeg kan prøve ut dette på mobiltelefonen når jeg er på tur, sier Hallgeir Leiknes.

Han har nedsatt fargesyn og har vært en av testpersonene under prosjektet og programvaren han har testet endrer fargene på skjermen slik at det er lettere å oppfatte forskjeller i fargene.

– Blant annet er det vanskelig å se røde bær på grønn bakgrunn, sier han.

Snart kan bærturen gå enklere.

Hallgeir Leiknes

Hallgeir Leiknes har vært en av testpersonene. Han har nedsatt fargesyn og oppfatter de to bildene på denne skjermen som ganske like.

Foto: Dag Kessel / NRK

Internasjonalt samarbeid

Doktorgradsstipendatene Thomas Joschua Simon-Liedke og Anne Kristin Kvitle har vært på konferanser i Tokyo og San Fransisco der de har drøftet prosjektet med andre forskere.

– Når kunnskapene fra vårt prosjekt settes sammen med tilsvarende forskning fra andre land, kan dette bli et kraftfullt middel til å bedre hverdagen for fargeblinde, sier de.

Det er nemlig ikke slik at én versjon av programvaren passer for alle fargeblinde. Det er ulike grader av nedsatt fargesyn for ulike farger, og derfor trengs det mange varianter og testing.

Leiknes oppdaget i barndommen at det var noe feil med fargesynet. Det ble klart under en synstest i barneskolen.

– Hvis jeg mister en liten rød ball i det grønne gresset, er det nesten umulig for meg å finne den.

Han sier at det samme gjelder laserpekere som brukes under foredrag. Den lille røde prikken blir umulig å oppfatte.

De er ikke bare dem med medfødte mangler i fargesynet som kan ha glede av dette. Det gjelder også dem som på grunn av alderdom får svekket syn.

Snart tilgjengelig

– Når kan dette være tilgjengelig på markedet?

– Det kan egentlig skje ganske snart. Det må først gjøres en jobb med programmering og tilrettelegging, sier Simon-Liedke.

Åtte prosent av alle menn har nedsatt fargesyn og en halv prosent av alle kvinner. Som regel er fargeblindhet medfødt og kan ikke helbredes.

– Kan man lage briller som har samme effekt?

– Man kan forsterke og justere farger ved hjelpe av briller, men det er veldig klare begrensninger på dette fordi optikken ikke har de samme mulighetene som digitale bilder, sier Anne Kristin Kvitle.

Thomas Joschua Simon-Liedke og Anne Kristin Kvitle

Thomas Joschua Simon-Liedke og Anne Kristin Kvitle Kvitle er doktorgradsstipendiater ved NTNU Gjøvik.

Foto: Dag Kessel / NRK

Flere saker fra Innlandet