Hopp til innhold

Lærer ungdom om pengebruk

Mer enn én av fire dårlige betalere i Norge er i aldersgruppen 18–34 år. Nå reiser en pedagog rundt på heltid i Hedmark og lærer skoleelever personlig økonomi.

Lærer unge personlig økonomi

RÅD TIL UNGE: Omreisende lærer i personlig økonomi, Jesper Foss fra Sparebanken Hedmark, møtte 9.-klassingene på Ener Ungdomskole i Hamar, Therese Sophia Thomassen, Lars Lomsdal Jørem og Sander Strand.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Jesper Foss arbeider for Sparebanken Hedmark i samarbeid med ungt entreprenørskap som pengelærer på skoleturne. Til nå i år har han besøkt 1.300 elever.

Foss synes ikke det er rart ungdommen i dag sløser mer enn de gjorde før.

– Norge er jo i en situasjon der økonomien har vært veldig bra lenge. Pengene har sittet litt løst, og har en lagt seg til slike forbruksvaner må man jobbe litt for å snu det igjen, sier Jesper Foss.

Vær mer bevisst

Tall fra Experian, et av verdens største selskaper som driver med kredittinformasjon, kan tyde på at det er behov for slike som Jesper Foss. I Norge regner nemlig selskapet med at mellom 27 og 34 prosent av de dårlige betalerne er i gruppen 18–34 år.

For pengelæreren er det viktig å rette oppmerksomheten mot de små tingene i livet som kan gjøre en stor forskjell for deg i lengden.

– Hvis du kjøper en kaffe om dagen, 45 kroner, er ikke det i seg selv mye penger. I løpet av ei skoleuke utgjør det 225 kroner. I løpet av et helt år er det snakk om 11.700 kroner, sier Foss.

Dette regnestykket gjorde inntrykk på elevene på Ener ungdomsskole i Hamar, da Jesper var på besøk forrige uke.

– Altså, jeg kjøper jo mat i kantina, men jeg tenker ikke over hvor mye det blir til slutt, men det blir veldig mye, sier 9.-klassing Therese Sophia Thomassen.

– Det blir jo veldig mye penger på ett år hvis du kjøper noe hver dag. Vi skjønner nå at det er mye å spare på å lage matpakke hjemme i stedet for å kjøpe på kantina, sier Lars Lomsdal Jørem og Sander Strand, de også 9.-klassinger på Ener.

Viktig å lære økonomi

Både pengelærer Foss og lærerne vi møtte på Ener mener det er viktigere enn noen gang at unge lærer om privatøkonomi på skolen. Det er mange fristelser der ute, og med enkel tilgang til kredittkort og tilbud om lån og kjøp på avbetaling, må unge folk vite hvordan de skal håndtere denne hverdagen.

– Får du en betalingsanmerkning vil det skape en del problemer for deg. Blant annet kan det bli vanskelig å få lån, forsikring og du får ikke kjøpt telefonabonnement.

Jesper Foss, pengelærer

Jesper håper hans innsats bidrar til at unge i dag kan vokse opp til å bli sunne forbrukere.

De tre ungdommene vi møtte hadde nytte av besøket til pengelæreren.

– Jeg har lært ganske mye og har nok et annet syn på penger enn jeg hadde før. Nå sparer jeg til og med litt, ler Therese Sophia.

Flere saker fra Innlandet