NRK Meny
Normal

Lærer ungdom om pengebruk

Mer enn én av fire dårlige betalere i Norge er i aldersgruppen 18–34 år. Nå reiser en pedagog rundt på heltid i Hedmark og lærer skoleelever personlig økonomi.

Lærer unge personlig økonomi

RÅD TIL UNGE: Omreisende lærer i personlig økonomi, Jesper Foss fra Sparebanken Hedmark, møtte 9.-klassingene på Ener Ungdomskole i Hamar, Therese Sophia Thomassen, Lars Lomsdal Jørem og Sander Strand.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Jesper Foss arbeider for Sparebanken Hedmark i samarbeid med ungt entreprenørskap som pengelærer på skoleturne. Til nå i år har han besøkt 1.300 elever.

Foss synes ikke det er rart ungdommen i dag sløser mer enn de gjorde før.

– Norge er jo i en situasjon der økonomien har vært veldig bra lenge. Pengene har sittet litt løst, og har en lagt seg til slike forbruksvaner må man jobbe litt for å snu det igjen, sier Jesper Foss.

Vær mer bevisst

Tall fra Experian, et av verdens største selskaper som driver med kredittinformasjon, kan tyde på at det er behov for slike som Jesper Foss. I Norge regner nemlig selskapet med at mellom 27 og 34 prosent av de dårlige betalerne er i gruppen 18–34 år.

For pengelæreren er det viktig å rette oppmerksomheten mot de små tingene i livet som kan gjøre en stor forskjell for deg i lengden.

– Hvis du kjøper en kaffe om dagen, 45 kroner, er ikke det i seg selv mye penger. I løpet av ei skoleuke utgjør det 225 kroner. I løpet av et helt år er det snakk om 11.700 kroner, sier Foss.

Dette regnestykket gjorde inntrykk på elevene på Ener ungdomsskole i Hamar, da Jesper var på besøk forrige uke.

– Altså, jeg kjøper jo mat i kantina, men jeg tenker ikke over hvor mye det blir til slutt, men det blir veldig mye, sier 9.-klassing Therese Sophia Thomassen.

– Det blir jo veldig mye penger på ett år hvis du kjøper noe hver dag. Vi skjønner nå at det er mye å spare på å lage matpakke hjemme i stedet for å kjøpe på kantina, sier Lars Lomsdal Jørem og Sander Strand, de også 9.-klassinger på Ener.

Viktig å lære økonomi

Både pengelærer Foss og lærerne vi møtte på Ener mener det er viktigere enn noen gang at unge lærer om privatøkonomi på skolen. Det er mange fristelser der ute, og med enkel tilgang til kredittkort og tilbud om lån og kjøp på avbetaling, må unge folk vite hvordan de skal håndtere denne hverdagen.

– Får du en betalingsanmerkning vil det skape en del problemer for deg. Blant annet kan det bli vanskelig å få lån, forsikring og du får ikke kjøpt telefonabonnement.

Jesper Foss, pengelærer

Jesper håper hans innsats bidrar til at unge i dag kan vokse opp til å bli sunne forbrukere.

De tre ungdommene vi møtte hadde nytte av besøket til pengelæreren.

– Jeg har lært ganske mye og har nok et annet syn på penger enn jeg hadde før. Nå sparer jeg til og med litt, ler Therese Sophia.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.