Hopp til innhold

Lærer hallingdans av snøbrettkjører

AURDAL (NRK): Gjermund Bråten deltok i snøbrettkjøring i OL. Nå lærer han bort triks til unge hallingdansere.

Lærer hallingdans av snøbrettkjører

25 barn og unge står forventningsfulle og følger med når Gjermund Bråten viser dem hopp og akrobatikk på matta. Snart skal de selv få prøve seg.

De har kommet til Frikar-Smia i Aurdal for å lære mer om hallingdans, men læreren de neste timene er ikke en tradisjonell hallingdanslærer. Gjermund Bråten er profesjonell snøbrettkjører fra Ål i Hallingdal og deltok blant annet i OL i Sotsji.

Gjermund Bråten

PROFESJONELL SNØBRETTKJØRER: Gjermund Bråten var i mange år en topputøver i snøbrett.

Foto: Suslin, Maja, Maja Suslin / Scanpix

– Det er mange likhetstrekk mellom snøbrettkjøring og hallingdans, og det er mange triks og vrier på ting man kan gjøre som jeg kan ta med meg fra snøbrett og inn i dansen, sier Gjermund.

Var en Frikar

Gjermund Bråten har også bakgrunn fra hallingdans og var med på de første Frikarforestillingene for drøyt 10 år siden. Han forteller at det er mange som danser halling som også kjører snøbrett.

– Begge steder er det mye akrobatikk og det er mye mestringsfølelse. Og så er det dette med balanse. Kommer du litt på hæla i snøbrett så detter du, og samme er det i dansen, forteller han.

For nye generasjoner

Lærer halling av snøbrettkjører

IVRIGE: 25 barn og unge deltok på samlingen i Aurdal i helga.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Deltagerne denne helga synes det var spennende å få trene sammen med en profesjonell snøbrettkjører og X-games deltager.

– Det er veldig gøy og kult å få møte en snøbrettkjører, og vi får lært nye ting, sier Anna Hui Opsahl fra Valdres. Hun tror elementer fra snøbrett kan være med på å utvikle hallingdansen videre.

Og det håper også Hallgrim Hansegård som er kunstnerisk leder i Frikar.

– Vi prøver å legge til rette for at nye generasjoner kan bli enda mer allsidige, bli gode i både halling, akrobatikk og morderne dans, forteller Hansegård.

– De unge pusher oss

Denne helga arrangerte de Frikar-tevlingen, men det var er en helg som ikke bare dreide seg om konkurranser. Det var også inspirasjonsseminarer og verksted for hallingdansere, med unge deltagere fra både Oslo, Akershus, Telemark, Hallingdal og Valdres.

– Det er viktig at det er artigst mulig å drive på med dette og den nye generasjonen har allerede begynt å pushe oss i forhold til kreativitet og utførelse på ting, sier Hansegård.

Han er opptatt av at de både tar vare på tradisjonene i halling og tar med nye elementer for å utvikle dansen videre.

Hallgrim Hansegård skal starte kompetansesenter for dans

NYTT OG GAMMELT: Kunstnerisk leder i Frikar, Hallgrim Hansegård, ønsker både å ta vare på tradisjonene i halling og ta inn nye elementer i dansen.

– For 100 år siden surra de på hodet og sparket hatten på 2,8 meter. Det har vært et utrolig nivå, men etter andre verdenskrig gikk dette litt tilbake, men det er på vei tilbake nå, sier han.

Hallgrim Hansegård tror også at Gjermund Bråten kan lære dem mye i forhold til prestasjonspsykologien.

– Mange gruer seg til å gå på scenen for å gjøre et show eller en kappleik og jeg håper de kan få gode tips, sier han.

Flere saker fra Innlandet