NRK Meny
Normal

Kvitfjell ser mot Alpene

KVITFJELL (NRK): Optimismen er økende hos norske alpinsentre. Nå vil Kvitfjell bygge ut en ny fjellside, etter modell fra Alpene, for å knytte dalfører sammen.

Kvitfjell bygger ut

UTVIDER ANLEGGET: Om det går etter planen, vil Kvitfjell starte utbygginga av den tredje fjellsida våren 2017.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Det er en skikkelig skisafari, fjellsidene i seg sjøl gir veldig forskjellig skikjøring. Det er unikt at vi har tre fjellsider som henger sammen, rent topografisk.

Daglig leder i Kvitfjell Odd Stensrud, speider utover det snøkledde landskapet. Rundt ham kjører store og små på ski og snowboard, bra vinterføre og vinterferie har lokket mange til anlegget.

Vil starte neste år

– Her er tanken at vi skal legge til rette for en del områder for salg, som kan være en del av grunnfinansieringa av heiser og infrastruktur, men også på sikt et virkemiddel for sentrumsdannelsen og eventuelt flere varme senger, sier Stensrud.

Ringebu kommune har godkjent en rammeplan for utbygginga og det jobbes nå videre med planene. Håpet er å starte byggeprosessen neste vår. Salg av hyttetomter er den største betingelsen for at det skal bygges ut på den tredje fjellsida. Den første delen av planene vil gi omtrent 15 nye kilometer med alpinløyper, slik at anlegget vil få 50 kilometer med løyper.

Satsinga i Kvitfjell betegnes som unik i Norge og vil ligne på anleggene i Alpene. Bakgrunnen er større optimisme i norske alpinsentre på grunn av økonomi og snøsikkerhet.

– Per nå ligger vi litt over fjoråret, det er viktig å understreke at fjoråret var veldig bra, med en omsetning på over en milliard i rene heiskort, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening (ALF).

Ikke noe liknende i Norge

Det er tre ting som spiller inn på den økte trafikken; nordmenns alpininteresse, relativt sikker tilgang på snø og økonomien.

– Nå har vi den norske krona med oss, vi ser at det er blitt mer prisgunstig å feriere i Norge for utlendinger. Vi har vært heldige med snøsikkerheten, så det er litt mer varierende i Alpene og det drar vi forhåpentligvis nytte av, sier Clausen.

Også i Innovasjon Norge har man fattet interesse for framtidsplanene i Kvitfjell.

– Det er jo en utbygging over tre daler og det tror jeg ikke du finner noe sted i Norge, sier Audun Pettersen, direktør for reiseliv i Innovasjon Norge.

– Det vi hører, spesielt fra Østerrike og Sveits, er at mange har problemer med å finansiere nyutvikling, fordi man må så høyt opp i fjellet. Østerrikske banker, for eksempel, har sagt at de ikke vil finansiere ny heiskapasitet hvis det ligger under 1.500 meter over havet.

Alpinløypene i Kvitfjell vest. Fra bakkene og heisen. Vinterturister

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.