NRK Meny
Normal

Flere kvinner og ungdom tar jegerprøva

Den typiske jegeren er ikke lenger en mann i femtiåra. Nå er jaktsesongen prega av yngre og mer feminine krefter, viser tall fra Norges Jeger- og Fiskeforbund.

Rypejakt (illustrasjonsbilde)

NY TREND: I vår var Jeger- og Fiskeforbundet bekymra over at det ikke var nok jegere til å ta ut alt rovviltet. Nå har trenden snudd. Å jakte rype, som vist på bildet, er mest populært blant ungdommen.

Foto: NRK

Denne uka starter rype- og harejakta i store deler av Hedmark og Oppland. I år vil 12 000 ta jegerprøva, ifølge Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF). Lokallag over hele landet opplever pågang fra kvinner og ungdommer som vil ta prøva, ifølge Nationen.

– Jakt ligger like godt for kvinner som for menn. De klarer seg like godt i skogen som menn, sier leder i Oppland Jeger- og Fiskeforbund, Bergfinn Alund.

Antall mannlige jegere har økt med 18 prosent de siste ti årene, mens andelen kvinnelige jegere har økt med 73 prosent i samme periode. Det sier Espen Søilien, daglig leder ved Jakt- og Fiskesenteret i Flå, til Nationen.

Småvilt populært blant ungdommen

I 2013 var gjennomsnittsalderen på elgjegere i Norge 47 år. For å få ned alderen har forbundet blant annet kortet ned jaktperiodene, for å gå ungdommen ut.

Alund forklarer oppgangen i antall kvinnelige og yngre jegere med at NJFF har vært mer offensive når det gjelder å rekruttere denne gruppa.

– Vi vil vise dem hva naturen har å tilby, sier han.

Alund forteller at damene deltar i både storvilt- og småviltjakt, men at den største veksten har skjedd i storviltjakta. Blant ungdommene er det mest populært å jakte på småvilt.

– De kan ta jegerprøva fra de er 14 og jakte småvilt alene fra de er 16. Aldersgrensa for å jakte på storvilt, for eksempel elg, er 18 år, sier lederen i Oppland.

Han forteller at jakta på småvilt gjerne er mer actionfylt enn på storvilt.

– Revejakta er spennende. Der skjer det mye, mens det å jakte på elg er tidkrevende og kanskje litt kjedelig, sier Alund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Else Bergset med hagla

NY GRUPPE: Else Bergset er 81 år og har jaktet i 25 år. Hun startet i voksen alder og har siden vært i miljøet ukentlig. Høstjakta er årets høydepunkt for henne.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Viktig å fortsette etter prøva

Også leder i Hedmark Jeger og Fiskeforbund, Ole Mattis Lien, bekrefter at det er en økende interesse blant kvinner og ungdom til å ta jegerprøva. Han bekrefter at stadig flere jakter på storvilt.

I vår meldte NRK at norske elgjegere blir stadig eldre. Det ble da spekulert i om tradisjonell jakt taper kampen mot konkurrerende aktiviteter og tilbud i det moderne samfunnet og Lien uttalte at forgubbingen kunne få konsekvenser.

– Det ble skutt over 7000 elg i Hedmark i fjor og det er klart det skal mange jegere til for å ta ut den elgstammen, sa han til NRK.

Nå opplever forbundet en gledelig økning i antall jegere, men utfordringene er fortsatt til stede.

– Det viktigste er å få kvinnene og ungdommen til å fortsette å jakte, etter at de har tatt jegerprøva, sier Alund.