Hopp til innhold

Kvinnelige politikere hetses jevnlig

Kvinnelige politikere opplever ofte å bli sjikanert og hetset. – Det er en trussel mot demokratiet, mener kjønnsforsker.

Sanna Sarromaa

Kjønnsforsker og venstrepolitiker Sanna Sarromaa.

Foto: Keane Studios

Stine Renate Håheim

Stine Renate Håheim (Ap).

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Hetsen vil heve terskelen litt for å stikke hodet fram, spesielt for unge menensker. Kostnaden for å delta i debatten blir større, men det er først og fremst et problem i forhold til rekruttering til politikken.

I dagens Hamar Arbeiderblad står stortingsrepresentantene Anette Trettebergstuen og Karin Andersen fram og forteller at de jevnlig blir utsatt for til dels grov hets. De blir kalt ting som landssvikere og muslimhorer og hetsen kommer ofte via sosiale medier.

– Utrolig trist

Grov hets, som særlig rettes mot kvinnelige politikere, er en trussel mot demokratiet, mener stortingspolitiker Stine Renate Håheim fra Oppland Arbeiderparti.

– Jeg har fått en del etter Utøya, om hvorfor ikke jeg ble skutt og at de skulle ønske at jeg hadde blitt skutt, men at det kanskje hang sammen med at jeg var så tjukk i huet at kula bare prellet av. Jeg har også fått en del ubehagelige kommentarer knyttet til utseendet, blant annet at jeg ikke bør diskutere fysisk aktivitet i skolen, fordi jeg er for tjukk til det, forteller Håheim.

Kjønnsforsker ved Høgskolen i Lillehammer og venstrepolitiker Sanna Sarromaa mener

Anette Trettebergstuen

Anette Trettebergstuen (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

– Dette er utrolig trist, både for meg som forsker og kvinnelig politiker. Det er noe ingen bør oppleve. Vi vurderer kvinner og menn med ulike standarderer og det koster mer for en kvinne å stå fram enn en mann. Vi har hatt mannlige politikere i lengre tid enn kvinnelige og ofte når man tenker på en politiker, så tenker man på en middelaldrende, hvit mann.

– Evner ikke å provosere

– Dette er kjempealvorlig for de det angår, men også det er også en trussel mot demokratiet. Disse bitre menneskene får sette rammer for samfunnsdebatten. Det å delta i politikken krever mye innsats, hvis det på toppen kommer trakassering kan det blir for mye for mange.

Aps AnetteTrettebergstuen, som er homofil, har for eksempel mottatt følgende anonyme tekstmelding på sin mobiltelefon:

«Du din lesbefitte som fortjener å dø.»

Hun har gitt opp å la seg provosere av meldingene som kommer med jevne mellomrom.

Morten Ørsal Johansen

Morten Ørsal Johansen (Frp).

Foto: Stortinget

– De usaklige meldingene evner ikke lenger å provosere meg. Jeg gidder ikke bruke energi på den type ting, jeg blir nok mest oppgitt.

– Mangel på argumenter

Men hets rammer ikke bare kvinnelige politikere. Også mange mannlige politikere mottar anonym hets. Morten Ørsal Johansen fra Fremskrittspartiet har mottatt drapstrusler.

– Når du blir truet på livet er det alvorlig nok. Man prøver å distansere seg fra det, man må huske at man som politiker stikker seg ut og da hender det at noen ikke tåler det.

Men at politikere hetses, uavhengig av kjønn, finner han forkastelig.

– Det er tragisk at noen tyr til slike argumenter, det har ingenting med politikk å gjøre, det er rett og slett mangel på argumenter og de er det jeg vil kalle tullinger.

Trettebergstuen tror dagens raske kommunikasjon gjør det lettere å hetse andre.

– Med dagens tilgang på sosiale medier og internett er det lett å trykke send i harnisk, mens man før satte seg ned og kanskje skrev et brev, som krevde mer tid og kanskje gjorde at folk tenkte seg mer om.

– Det er mye kvinnelige politikere utsettes for som er så subtilt og usynlig at du nesten ikke kan kalle det trakassering. Man kan si mye om politikernes innsats, men vi står i alle fall for det vi mener med fullt navn, hetsen kommer ofte fra anonyme, sier Sarromaa.

Flere saker fra Innlandet