NRK Meny
Normal

Kvinneklinikken samler Hedmark

– Jeg tror ikke det har vært en slik samling i Hedmark om en sykehussak siden Forsvaret bygde lasaretter på 1750-tallet, sier ordfører i Elverum, Erik Hanstad. Han var en av de omtrent 100 personene som i dag møtte opp i Hamar for å fortelle hva de mener om forslaget om bare én kvinneklinikk i Innlandet.

Torsdag deltok rundt 100 personer i en markering for to kvinneklinikker utenfor Scandic Hotell i Hamar.

Se appeller og intervjuer fra markeringen på Hamar i dag. Fotograf Knut Røsrud.

Elverum opplever massiv støtte fra hele Hedmark om at det må være to kvinneklinikker i Innlandet, en i Lillehammer og en i Elverum.

– Vi får til og med støtte fra Hamar, humrer ordfører Erik Hanstad. Hamar og Elverum har alltid vært som hund og katt i sykehussaker.

Demonstrerer for kvinneklinikk

Fagfolk, politikere og publikum derltok i markeringen utenfor Scandic i Hamar.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

I dag deltok rundt 100 personer i en markering for to kvinneklinikker utenfor Scandic Hotell i Hamar. Inne på hotellet hadde ledelsen i Sykehuset Innlandet seminar. I morgen, fredag, møtes styret i Sykehuset Innlandet for å bestemme om det skal være en eller to kvinneklinikker. Innstillingen er at det bare skal være en kvinneklinikk, og den skal ligge i Lillehammer.

Hovedmålet med markeringen dagen før styremøte, var enten å få endret innstillingen, eller hele saken utsatt.

For stor avstand

Aksjonistene for to klinikker har to hovedargumenter: avstand og at fagmiljøet i Elevrum må opprettholdes.

Av innstillingen går det fram at Lillehammer skal ha de kritiske fødende fra Hedmark, og at de etter fødselen skal tilbakeføres til Elverum.

– Små, kritisk syke barn skal fraktes minst mulig, sier aksjonist Lena Jordan som jobber ved barneavdelingen ved sykehuset i Elverum.

Jordan peker også på at det er viktig å beholde fagmiljøet, og sier det blir vanskelig å rekruttere leger hvis Lillehammer får alt.

Hovedargumentet for bare en kvinneklinikk i Innlandet er at det er for få kritiske fødsler i Innlandet til å ha to klinikker, og at det er best og billigst å samle tilbudet i Lillehammer.

Sykepleierforbundet lokalt er uenige om saken; sykepleierne i Oppland mener det beste er en klinikk i Lillehammer. I Hedmark vil sykepleierne ha to.

Fylkesgrensa splitter også politikerne. I Hedmark har alle ordførerne, unntatt Ringsaker- og Stange-ordførerne som er inhabile i saken, skrevet under på et opprop om at det må være to kvinneklinikker.

Demonstrerer for kvinneklinikk

Kvinneklinikk-saken samler Hedmark

Foto: Anne Kari Løberg / NRK


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang